07. veljače 2020.

Otvoren Stručni centar za darovitost najmlađih

U Splitu je danas u Dječjem vrtiću More otvoren Stručni razvojni centar za poticanje darovitosti djece rane i predškolske dobi, drugi takav u Hrvatskoj. Centar je, kako je u svom obraćanju naglasila zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš, formalni pečat na dvadesetogodišnji program za darovite kojeg je osmislila i vodi dugogodišnja, bivša ravnateljica Cvita Mediterana Mirjana Bakotić.

Čestitavši i bivšoj i sadašnjoj ravnateljici, Mirjani Bakotić i Rossani Bosnić, zamjenica Hrgović Tomaš rekla je kako je ova splitska ustanova pionir u prepoznavanju darovite djece.

- Posljednjih 30 mjeseci radili smo na poboljšanju infrastrukture i materijalnih uvjeta u našim vrtićima. U ponedjeljak otvaramo radove na dogradnji dječjeg vrtića Ružmarin, pripremamo akte za izjednačavanje cijena u privatnim i gradskim vrtićima, dobili smo najave kako će se europski projekt „Vrtić po mjeri suvremene obitelji“ nastaviti na još dvije godine, što će značiti i otvaranje novih skupina. Pored svega toga, zadaća svih nas je koncentrirati se i na budućnost darovite djece koja će sutra biti nositelji važnih društvenih uloga – rekla je Hrgović Tomaš, zahvalivši svima koji su kroz 20 godina doprinijeli radu programa za darovitost čiji je pečat ovaj Stručni razvojni centar.

Program Centra osmišljen je s ciljem da se modulima prezentiraju, osmisle, razmjene pitanja, strategije, metode i oblici rada s darovitom djecom. Na današnjem otvaranju koji je ujedno i prvi modul, nazočile su odgajateljice iz četiri županije, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske. Voditeljica Službe za rani i predškolski odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Vera Šutalo predstavila je zakonske i podzakonske temelje procesa odgoja i obrazovanja darovite djece u RH, a savjetnica pravobraniteljice za djecu Ana Babić Pezo govorila je o pravima darovite djece u raskoraku između propisa i prakse. Ravnateljica Rossana Bosnić uvodno je predstavila ustanovu DV Cvit Mediterana i programe koji se provode u 21 njenoj sastavnici.

Nizom ostalih predavanja i radionica odgajateljice i stručne suradnice upoznale su se sa stavovima i predrasudama prema darovitima, Centrima izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije kao primjerima dobre prakse, a o značaju povezivanja školskog i predškolskog sustava u brizi za darovite govorio je pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita Mate Omazić.

Povratak