Članak

NEWS
15. prosinca 2020.

Pedeseti rođendan OŠ Skalice dočekala energetski obnovljena

Dovršetak radova na energetskoj obnovi Osnovne škole Skalice i dobivanje certifikata  o poboljšanju učinkovitosti objekta bio je povod za konferenciju za medije koja je održana danas na platou ispred ove splitske osmoljetke. Riječ je o projektu vrijednom 4,5 milijuna kuna, od čega je 1,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj dok je ostalo financirano iz Proračuna Grada Splita.

- Škola je izgrađena 1970. godine i od tada pa sve do danas škola se redovito održavala, a značajnije ulaganje bilježi od 2000. do 2010. godine. Što se tiče svih dosadašnjih ulaganja istaknuo bih kako je projekt energetske obnove škole možda jedan od najznačajnijih i najvećih pojedinačnih financijskih ulaganja u samu školu. Ovom investicijom zapravo štedimo električnu i toplinsku energiju, a sami obnovljeni krov i pročelje zgrade utjecali su na samu stabilnost i estetski izgled škole. Iznimno smo zadovoljni i sretni što se dogodilo baš sada jer ove godine škola slavi 50. obljetnicu - kazao ravnatelj Leo Botica.

Ovim projektom izvedena je toplinska izolacija fasade, saniran je ravni krov, zamijenjena je vanjska stolarija te je postavljena LED rasvjeta. Također su zamijenjeni ručni regulacijski ventili s termoregulacijskim i uvedeno je hidrauličko balansiranje centralnog grijanja, a na krovu je ugrađen i fotonaponski modul za proizvodnju električne energije.

- S ovom energetskom obnovom očekuje se ušteda u potrošnji električne energije od 65 posto, a zgrada je iz energetskog razreda "C" prešla u razred "A". Također će škola s fotonaponskim modulom proizvoditi vlastitu električnu energiju, a ono što se ne potroši za potrebe škole vraćat će se u mrežu - kazao je Anto Krželj, voditelj projekta energetske obnove.

Prema riječima Mate Omazića, pročelnika Službe za društvene djelatnosti uz energetsku obnovu Osnovne škole "Skalice", ove godine, dovršena je i energetska obnova DV "Latice" vrijedna preko milijun kuna. - U 2021. godini očekuju nas još projekti energetske obnove vrtića "Mandalina" od 3,3 milijuna kuna, OŠ "Mertojak" vrijednosti 6,7 milijuna kuna te OŠ "Pojišan" čija vrijednost iznosi 12,1 milijuna kuna. Investicija u ovih pet energetskih obnova iznosi 27,6 milijuna kuna, od čega je 11 milijun kuna bespovratnih sredstava, a Grad Split ulaže 16,6 milijuna kuna - poručio je pročelnik Omazić.

Podsjetimo, bespovratna sredstva za energetske obnove spomenutih splitskih škola i vrtića osigurala je Razvojna agencija Split - RaST uspješnom prijavom na na Poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u siječnju 2019. godine.