Članak

NEWS
7. travnja 2020.

Predstavljene antikrizne mjere za građane i gospodarstvo: »Dužni smo pružiti svoj maksimum i najbolje od sebe«

- Ovo je trenutak kada smo dužni dati svoj maksimum i pružiti najbolje do sebe, kao grad i kao  društvo. Nitko ne zna koliko će ova kriza potrajati i kako ovo riješiti lagano, ali znamo da trebamo biti odlučni i djelovati brzo. Budemo li gledali svatko za sebe, za pola godine neće biti za nikoga. Ovim paketom mjera preuzimamo dio tereta na Gradsku upravu kako bi gospodarstvu dali apsolutni maksimum štiteći pritom najugroženije građane i one najizloženije u ovoj krizi - kazao je to, među ostalim, gradonačelnik Andro Krstulović Opara na predstavljanju paketa mjera za suzbijanje gospodarske krize uzrokovane pandemijom COVID-19. Prvi čovjek grada Splita pozvao je građane na solidarnost i strpljenje te hrabro vjerovanje u što skoriji izlazak iz krize.

- Bolji dani će doći. Nećemo klonuti. Na tom putu moramo djelovati zajedno - poručio je gradonačelnik i zahvalio svom Financijsko-gospodarskom savjetničkom timu, Dejanu Kružiću, Ivici Pervanu, Tomislavu Šuti, Mati Zeljki, Marinku Došenu, Stjepanu Radoviću i Krešimiru Budiši.

Planirane financijske uštede unutar gradskog proračuna za period do 30. lipnja medijima je predstavio profesor Dejan Kružić, istaknuti splitski i hrvatski ekonomski stručnjak te član Financijsko-gospodarskog savjetničkog tima gradonačelnika. - U svakoj krizi aksiom je ne kukati nad sudbinom, jer od toga nema koristi - poručio je profesor Kružić naglasivši da je u narednom razdoblju presudno generirati nedostatak planiranih sredstva u gradskom budžetu. Jedna od aktivnosti je smanjenje troškova i potrošnje, ali isto tako nameće se i dodatna nužnost, a to je zaduživanje u iznosima koji su respektabilni, naveo je Kružić. Predstavljajući financijske uštede unutar proračuna Grada za iduća tri mjeseca, Kružić je naveo kako bi se gradonačelniku, zamjenicima, savjetnicima i direktorima komunalnih tvrtki plaća trebala smanjiti za 20 posto, pročelnicima službi i nižoj rukovodnoj razini za 15, a ostalima za 10 posto. Plaće od 4.000 kuna i niže ne bi se dirale. Rezanje plaća obuhvatilo bi gradsku upravu, gradska poduzeća i ustanove.  Kako je pojasnio Kružić, financijske uštede postigle bi se i ukidanjem plaćanja naknada članovima Gradskog vijeća, ukidanjem naknada članovima Upravnih vijeća ustanova, nadzornih odbora gradskih društava, kao i smanjenje plaćanja naknada za rad političkih stranaka. Prema Kružićevim riječima, mjerama se predlaže ukidanje sredstava za manifestacije i događanja, obustava plaćanja prekovremenog i drugog oblika rada (ugovor o djelu) te zabrana zapošljavanja u Gradu Splitu i svim proračunskim korisnicima. Također, predlažu se i suspenzije svih nepokrenutih javnih nabava, osim onih koje su izrazito hitne, nužne te one koje proizlaze iz preuzetih obveza za EU financiranje.

-Dakle, tri su cilja pred Gradom Splitom. Prvi cilj su hitne mjere pomoći građanima i gospodarstvu. Drugi cilj su kratkoročne i dugoročne mjere u restrukturiranju Grada, gradskih ustanova i gradskih komunalnih poduzeća. Treći cilj su srednjoročne i dugoročne mjere izlaska iz krize - velike javne i privatne investicije na području grada, razvoj i priprema te modeli za njihovo financiranje - najavio je profesor Kružić. 

Mjere pomoći građanima i gospodarstvu  prezentirao je gradonačelnikov savjetnik Krešimir Budiša, također član Financijsko-gospodarskog savjetničkog tima gradonačelnika. - Brojne su mjere pomoći građanima poput odgoda ovrhe i zaustavljanje prisilne naplate do 30. lipnja, odgoda plaćanja komunalne naknade Čistoće i Vodovoda i kanalizacije, ukidanje plaćanja vrtića i cjelodnevnog boravka su već predstavljene i donesene - kazao je. 

Što se tiče nezaposlenih građana predloženi su javni radovi (dodatno uređenje zapuštenih površina, sadnja i pošumljavanje) – odmah čim bude dopušteno i to u vremenu od dva mjeseca rada, do 200 nezaposlenih mjesečno. Što se tiče predloženih mjera gospodarstvu, Budiša je iznio uvođenje moratorija na ovrhe, tj.  zaustavljanje prisilne naplate do 30. lipnja. Također, predviđa se odgoda plaćanja komunalne naknade za subjekte koji su pogođeni značajnijim smanjenjem prihoda te otpis plaćanja komunalne naknade za subjekte kojima je rad zabranjen sukladno odluci Nacionalnog stožera Civilne zaštite (CZ).  Jedna od mjera je i oslobađanje od plaćanja zakupa za poslovne prostore u vlasništvu Grada Splita za razdoblje nekorištenja sukladno odluci Nacionalnog stožera CZ. Predviđa se i oslobađanje od plaćanja zakupa javnih površina te oslobađanje od  obveze plaćanja koncesijskih odobrenja i naknada za razdoblje nekorištenja sukladno odluci Nacionalnog stožera CZ.

Predložene mjere, naveo je savjetnik Budiša, obuhvatile bi i sufinanciranje troškova kamata po kreditima za obrtnike i male poduzetnike za mikro zajmove za likvidnost i COVID-19 zajmove za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike do maksimalno  1 posto kamate. Nadalje, antikrizne mjere obuhvatile bi i sufinanciranje otvaranja novih radnih mjesta u gradu Splitu, a što predviđa jednokratnu pomoć – od 4.000 kuna po svakom novozaposlenom te  prijem u radni odnos s punim radnim vremenom – minimalno 4 mjeseca zadržavanja novozaposlenog.

Detaljna prezentacija paketa mjera nalazi se u prilogu.