27. travnja 2021.

Prometni i infrastrukturni projekti vrijedni 500 milijuna kuna za splitsko područje: Točke sa splitske sjednice Vlade dobile konačnu potvrdu

Ukupno 500 milijuna kuna vrijedni su danas potpisani i uručeni ugovori kojim se realiziraju veliki prometni i infrastrukturni projekti na području grada Splita. Riječ je o rekonstrukciji križanja Širine u Solinu, koji je ujedno i ulaz u Split, zatim izgradnja rampe sa Zbora narodne garde te izgradnja rampe na području Mravinaca, potom nabava novih autobusa za splitski Promet, uvođenje pametnog prometnog sustava u gradu Splitu i konačno, strateški projekt izgradnje Tehnološkog parka na Dračevcu.

- Ovih 500 milijuna kuna plod su suradnje Vlade Republike Hrvatske protekle četiri godine s Gradom Splitom i Splitsko-dalmatinskom županijom, doprinos su razvoju splitskog područja – rekao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u čijoj su nazočnosti resorni ministri, Nataša Tramiščak, ministrica regionalnog razvoja u europskih fondova te Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture potpisali ugovore za spomenute projekte.

Predsjednik Vlade zahvalio se gradonačelniku Krstuloviću Opari na vrijedno i sjajno odrađenom mandatu za kojeg su pokrenuti ovi i brojni drugi projekti u službi razvoja Splita.

- Ovo je dobar dan za grad Split, 500 milijuna kuna vrijedni ugovori najbolji su način za dovršiti ovu moju dionicu na koju sam itekako ponosan. Danas su točke sa sjednice Vlade održane u Splitu uoči Sudamje 2018. godine dobile svoju konačnu potvrdu – naglasio je gradonačelnik Krstulović Opara.

Uz predsjednika Vlade, u Splitu su današnjim događajima nazočili potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te posebni savjetnik predsjednika Vlade Damir Krstičević.

Na svečanosti u Hrvatskom Domu ugovore za EU projekte Razvoj zone Dračevac – Tehnološki park Split – Dračevac te Izgradnja i opremanje centralnog objekta Tehnološkog parka Split vrijedne 165 milijuna kuna, od čega je 106 milijuna kuna osigurano bespovratnih sredstava iz ITU mehanizma, gradonačelniku Krstuloviću Opari je uručila ministrica Nataša Tramiščak.
Svoje potpise na Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt nabave novih autobusa za Promet d.o.o. vrijedan 87,5 milijuna kuna stavili su ministar Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric i predsjednik Uprave, Promet d.o.o. Miroslav Delić. 

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt uvođenja inteligentnih transportnih sustava na funkcionalnom prometnom području grada Splita, kojim će Split postati prvi grad u široj regiji s najnaprednijim sustavom upravljanja cijelim prometom u gradu i semaforima pete generacije, a koji je vrijedan 98 miljun kuna od koji su 81 milijun kuna bespovratna sredstva, potpisali su ministar Oleg Butković, gradonačelnik Andro Krstulović Opara i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric.

Prethodno su na Sveučilištu u Splitu potpisana tri ugovora teška preko 171 milijun kuna kojima će se riješiti prometne gužve oko Splita, a to su spomenuti Ugovor za rekonstrukciju križanja Širina u Solinu, Ugovor za izgradnju rampe s deniveliranog kolnika državne ceste 8 na zapadni servisni kolnik, neposredno iz čvorišta s Ulicom Domovinskog rata u Splitu te Ugovor za izgradnju dodatne rampe na denivelaciji križanja državne ceste 8 i 432.

Povratak