Članak

NEWS
25. studenog 2020.

Trg Gaje Bulata bit će nova pozornica na otvorenom

Započela je priprema objave natječaja za izvođača radova na uređenju Trga Gaje Bulata. Na inicijativu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, nedavno je završena izmjena projektne dokumentacije temeljena na prvonagrađenom natječajnom radu iz 2016. godine, autora akademskih kipara Đanija Martinića i Frane Šituma te arhitekta Damira Vujčića.

Projektno rješenje se prilagodilo i potrebama Hrvatskog narodnog kazališta, točnije potrebama za novim kazališnim prostorom, budući kako se tijekom proteklog perioda i načina življenja u vrijeme epidemije COVID -19 zaključilo kako se cijeli prostor Trga Gaje Bulata može upotrijebiti i kao prostor za vanjsku izvedbu događanja u splitskom Kazalištu. Također, projektno rješenje ima odobrenje i Konzervatorskog odjela u Splitu.

Troškovi potrebni za realizaciju i uređenje Trga bit će poznati nakon provedbe postupka javne nabave, a obuhvatit će obnovu stubišta ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, postav spomenika dr. Gaji Filomenu Bulatu hrvatskom preporoditelju i gradonačelniku grada Splita čiji je odljev već napravljen te uređenje pripadajuće površine s memorijom na nekadašnje izvore pitke vode predjela Dobri te izgradnju perivoja sa stablima i raskošnim grmljem.

Suprotno navodima koji su se proteklih dana pojavili u medijima – kako je planirano oblaganje podne površine velikim armirano betonskim pločama postavljenim po sistemu šahovskog polja – važno je napomenuti kako će se površina plohe javne površine oko spomenika Gaji Bulatu popločiti kamenim pločama postavljenim u polusuhom mortu na armirano betonskoj ploči prema statičkom proračunu.

- Gajo Bulat prvak je narodnjačkog pokreta pohrvaćenja splitske općine i vjerujem kako je konačno došao trenutak da u svom gradu dobije trajni, opipljivi spomen. Zajedno sa strukom, konzervatorima, slušajući građane koji odavno zazivaju uređenje ovog najfrekventnijeg ulaza u srce grada, uzeli smo u obzir mogućnosti, kao i iskustva epidemije u kojoj se nalazimo. Vjerujem kako ćemo uskoro ovaj prostor oplemeniti i figurom samog Gaje Bulata i zelenilom i vodom, ali i urediti ga za društvena događanja na otvorenom, kao novu pozornicu našeg Kazališta – kaže gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

 

Javni natječaj za radove objavit će se do kraja tjedna.