Članak

NEWS
25. svibnja 2022.

U Zagrebu predstavljeni ITU projekti Urbane aglomeracije Split

U sklopu održane konferencije na temu ITU gradovi u novom programskom razdoblju u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU predstavljeni su projekti Urbane aglomeracije Split koji se sufinanciraju s 332 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz ITU mehanizma. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici jedinica lokalne samouprave, regionalni koordinatori, predstavnici Udruge gradova kao i brojni drugi sudionici.

Konferencija je imala za cilj informirati javnost o ITU mehanizmu, predstavnike jedinica lokalne samouprave i sve zainteresirane o novom programskom razdoblju ali i čuti iskustva gradova koji su već provodili projekte kroz ITU mehanizam. Tako je ITU projekte Urbane aglomeracije Split predstavila Ana Jerkunica, voditeljica Odsjeka za provedbu ITU mehanizma Grada Splita.

Održanu prezentaciju Grada Splita možete preuzeti s linka: Grad Split – Primjeri uspješnih projekata u financijskom razdoblju 2014. – 2020., dok njenu širu verziju možete preuzeti niže ispod teksta, a snimku konferencije možete pogledati ovdje.

Projekti Urbane aglomeracije Split su predstavljeni na panelu s ITU projektima Urbane aglomeracije Zagreb, Rijeka i Pula. Uz uvodni dio o samoj Urbanoj aglomeraciji Split, informacijama o svim ugovorenim ITU projektima, detaljnije su predstavljeni uspješni projekti Otvorenih ljetnih pozornica, Palače života / grad mijena, Regionalnog transfuzijskog centra KBC Split te Četiri palme. Uz projekte naglašeno je veliko zajedništvo, partnerstvo i suradnja među Gradovima i Općinama Urbane aglomeracije Split koje od početka vlada u Urbanoj aglomeraciji Split, još od 2015.g., bez obzira na različite političke opcije i sve promjene vlasti koje su se događale nakon lokalnih izbora u većini gradova i općina.

 

Podsjetimo, u Urbanoj aglomeraciji Split ugovoreno je 28 projekata iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. koji se sufinanciraju s 302 mil kn bespovratnih ITU sredstava te 16 projekata iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. koji se sufinanciraju s 30 mil kn bespovratnih ITU sredstava a koji se provode diljem Urbane aglomeracije Split, na područjima svih 13 gradova i općina, od Trogira do Omiša, te na sjeveru do Muća i Sinja. Pregled ugovorenih ITU projekata možete pronaći niže u tablici, a ukratko o projektima u snimci s konferencije.

 

Ministrica regionalnog razvoja je naglasila na konferenciji kako je u prethodnom financijskom razdoblju 2014.-2020. ITU mehanizam u RH koristilo 8 gradova sa svojim urbanim aglomeracijama / urbanim područjima, i to gradovi Zagreb, Split, Rijeka, Osijek Zadar, Slavonski Brod, Pula i Karlovac, dok je za novo programsko razdoblje 2021. – 2027. najavila da će ITU mehanizam koristiti ukupno 22 grada, uz 8 postojećih i novih 14 gradova koji su ujedno i sjedište županija: Sisak, Varaždin, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar, Vinkovci, Koprivnica, Vukovar, Čakovec, Požega, Virovitica, Krapina, Gospić i Pazin. U prethodnom razdoblju je bilo osigurano 345 mil EUR za 7 ITU gradova, dok je sada planiran iznos od 679 mil EUR za 22 ITU grada u okviru Specifičnog cilja 5 (i) unutar Operativnog programa Integrirani teritorijalni plan 2021.-2027., a koji se trenutno nalazi na eSavjetovanju do 01. lipnja 2022.godine.