Plan upravljanja gradskom jezgrom

DEFAULT (CONTENT)

Splitu treba strategijski pristup razvoju turizma

Splitu treba strategijski pristup razvoju turizma

Predavanjem na temu „Kakav turizam želimo u Splitu?“, koje je održala prof.dr.sc. Lidija Petrić, s Ekonomskog fakulteta u Splitu, nastavljen je ciklus javnih tribina koje pod zajedničkim nazivom: „Od palače do boljeg grada“, ...

2012_05_21_tribina-turizam.jpg ... organizira Znanstveni tim gradskog Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita i Plana upravljanja podrumima Dioklecijanove palače, u sklopu priprema za njegovo donošenje. Predavanju, održanom u Otvorenom pučkom učilištu Split, uz brojne građane, predstavnike nevladinih organizacija uključenih u ovaj projekt, sveučilišne profesore, studente i arhitekte, prisustvovali su i zamjenica splitskog gradonačelnika Anđelka Visković te direktor Turističke zajednice grada Splita.
Polazeći od definicija: što je turizam i tko su turisti te tražeći uzroke gospodarskog i općeg kolapsa u društvu, profesorica Petrić je postavila ključna pitanja koja bi trebala pomoći u sagledavanju budućeg razvoja Splita u općem te u smislu turističke destinacije. Tako se zapitala može li turizam pomoći izlječenju splitskog gospodarstva ukazavši na jednu od premisa, a to je sprega turizma s kulturom. Niječno je odgovorila na pitanje je li postojeći model razvoja turizma kompatibilan s tim ciljem, ustvrdivši da je on još uvijek sezonskog tipa. Ne protiveći se kruzing turizmu ukazala je na potrebu njegove stroge kontrole, kao i na nedovoljnu iskoristivost postojećih smještajnih kapaciteta, pri tom ocijenivši da je prometna infrastruktura usko grlo razvoja te da ne postoji strategijski pristup razvoju turizma. Sudjelujući u širokoj raspravi, zamjenica Visković je istaknula problem neimanja kontinuiteta u slijeđenju donesenih dokumenata, ukazavši na problem da mnogi doneseni i plaćeni planovi u evidencijama jednostavno nema, zbog čega svi kreću iz početka. „Ujedno, Split je i na nacionalnom planu dugo dozvoljavao da ga se potiskuje. Zbog toga smo krenuli drugim smjerom i okupili predstavnike Grada, Sveučilišta i građana s namjerom da napravimo kvalitetan dokument, koji će biti referentan i za one koji će ubuduće obnašati vlast u gradu“ kazala je zamjenica Visković. U raspravi je još ukazano na potrebu snažnijeg educiranja građana o mogućnostima razvoja, jer je ona pretpostavka za upravljanje gradom. Nadalje, da je Split neplanski deindustrijaliziran, ali i da je „lažni grad“. Također, da Splitu treba kongresno koncertna dvorana te da se snažnije treba okrenuti prema vlastitom brendiranju kao grada pogodnog za razvoj kongresnog turizma.

Dokumenti Plan upravljanja jezgrom