09. svibnja 2024.

Split obilježio Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe

Danas je u Splitu, kao i svake godine 9. svibnja, podizanjem zastave Europske unije na Marjanu i intoniranjem “Ode radosti” obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe koji slavi mir i jedinstvo u Europi. Taj datum označava završetak Drugoga svjetskog rata u Europi 1945. godine i početak stvaranja današnje Europske unije pet godina poslije.

Svečanosti podizanja zastave EU-a nazočili su gradonačelnik Ivica Puljak, predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet, gradski vijećnici te predstavnici JU "Park šuma Marjan".

“Danas je jedan od važnijih dana u europskoj povijesti, pri čemu smo posebno ponosni što je Hrvatska u Drugom svjetskom ratu bila na pobjedničkoj strani. Okončanjem Drugog svjetskog rata postavljeni su temelji nove Hrvatske, pri čemu su antifašizam i Domovinski rat vrijednosti na kojima počiva moderna Hrvatska. Naša država danas je ravnopravna članica najnaprednije zajednice država u svijetu”, kazao je gradonačelnik Puljak.

Dodajmo da su proslavu Dana pobjede nad fašizmom i Dan Europe na Marjanu prigodnim pjesamama uveličali i učenici Osnovnih škola “Mejaši” i “Kamen-Šine”.

Povratak