30. kolovoza 2024.

Gradonačelnikove inicijative: Put Lore postao bi Ulica Dejana Kružića, a spomenik papi Ivanu Pavlu II postavio bi se na uređenom spomen trgu na Žnjanu

Gradonačelnik Ivica Puljak uputio je dvije inicijative Komisiji za imena ulica i trgova i za spomenike :

1️⃣ Inicijativa za preimenovanje ulice Put Lore u Ulicu Dejana Kružića

Gradonačelnik predlaže promjenu imena ulice Put Lore u Ulicu Dejana Kružića kako bi se odala počast čovjeku koji se svojim javnim djelovanjem istaknuo u zaštiti interesa Splita. Prof. dr. Kružić je bio ključna figura u konsolidaciji proračuna Grada i obrani interesa Splita u sporu oko Spaladium arene.
Posebna simbolika ove inicijative leži u činjenici da se sadašnji Put Lore proteže od Puta Supavla do Spaladium arene, što dodatno naglašava doprinos Dejana Kružića u obrani interesa grada upravo vezanih uz taj objekt.

2️⃣ Inicijativa za promjenu lokacije spomenika sv. Ivanu Pavlu II., papi

Predloženo je da se spomenik sv. Ivanu Pavlu II., papi postavi na novoj lokaciji unutar projekta uređenja Žnjana, na poziciji spomen trga. Ova lokacija je posebno značajna jer je na tom mjestu papa služio misu 1998. godine pred 50 tisuća vjernika, a biti će u potpunosti uređena završetkom projekta Žnjan iduće godine. 

O ovim inicijativama gradonačelnika prvo će odlučivati Komisija, a ako budu usvojene, konačnu odluku donijet će gradski vijećnici.

 

Povratak