23. ožujka 2023.

Bravo Plokite: Značajno povećano odvajanje otpada otkad su postavljeni polupodzemni spremnici

Stanovnici Plokita sve više odvajaju otpad otkako su sredinom prosinca otvoreni polupodzemni spremnici na čak 12 lokacija. Ukazuju na to podaci prema kojima Čistoća d.o.o. Split u tom kotaru u protekla dva mjeseca bilježi višestruko smanjenje miješanog komunalnog otpada i povećanje onog reciklabilnog.

U odnosu na cijeli Split, koji je 2022. godinu završio s oko 19% odvojenog otpada, Plokite su pokazale da je odvajanje otpada jednostavno i lako. Naime, u siječnju su odvojili 23% otpada, a u veljači se brojka popela na čak 32,64%.

Gledajući prema vrstama otpada, u siječnju je na Plokitama prikupljeno 77,2 tone miješanog komunalnog otpada, 4,23 tone biootpada, 3,9 tona papira, 2,7 tona plastike i oko 750 kilograma stakla. Stanovnici su odložili i 13,4 tone glomaznog otpada putem besplatne usluge odvoza. Trend smanjenja količine miješanog komunalnog otpada nastavio se u veljači kada su građani odložili ukupno 52,6 tona tog neiskoristivog otpada, dok je porasla količina prikupljenog biootpada za 1,2 tone.

Stanovnici Plokita svakodnevno vlastitim primjerom pokazuju ostalim građanima kako se pravilno ophoditi s otpadom. Vjerujemo kako će drugi kvartovi slijediti njihov primjer i povećati odvajanje otpada na zelenim otocima i u polupodzemne spremnike. Neka s Plokita počne čist Split.

I na Kmanu, gdje su krajem siječnja otvoreni polupodzemni spremnici na četiri lokacije, građani su do kraja veljače povećali postotak odvajanja reciklabilnog otpada za čak četiri postotna boda. Tako on trenutno iznosi 24%. Količine odvojeno prikupljenog biootpada, papira, plastike, stakla i glomaznog otpada porasle su i u kotaru Bol. Zahvaljujući dosadašnjih osam lokacija na kojima su ugrađeni spremnici, stanovnici odvajaju oko 20% otpada.

Odvajanjem otpada štitimo okoliš, čuvamo prirodne resurse i utječemo na čistoću i urednost kvarta. Građani Plokita, Kmana i Bola prepoznali su tu važnost. Kako bi svim građanima Splita omogućili jednostavno i lako odvajanje otpada, do kraja ljeta postavit ćemo 340 polupodzemnih spremnika, a tijekom sljedeće godine njih još 400.

Povratak