Članak

NEWS
10. studenog 2021.

Brifing za novinare: Štedljiv i razvojan Proračun, modernija i učinkovitija Gradska uprava

Gradonačelnik Ivica Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević održali su danas redoviti brifing za novinare gdje su, među ostalim aktualnim temama, govorili o reorganizaciji gradske uprave i donošenju najvažnijeg dokumenta – gradskog proračuna.

- Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća krajem mjeseca predložit ćemo novi ustroj Gradske uprave kojim ćemo broj ustrojstvenih jedinica prve razine smanjiti sa 12 na 8 . To je rezultat procesa i analize u kojem su sudjelovati djelatnici Gradske uprave i kolege s ekonomskog fakulteta. Radi se o prvoj fazi reorganizacije uprave koja je nastala temeljem analize gradskih uprava u drugim gradovima slične veličine u Hrvatskoj, Europi i svijetu i zaključka kako svi razvijeniji gradovi imaju manju gradsku upravu, pa će u tom smjeru ići i naš prijedlog buduće reorganizacije, kazao je gradonačelnik Puljak dodavši kako je cilj otkloniti postojeće manjkavosti i modernizirati upravu kroz menadžerski sustav upravljanja. U tom smislu, istaknuo je gradonačelnik Puljak, novo ustrojstvo pratit će informatizacija poslovnih procesa, poboljšanje interne komunikacije, jasnija raspodjelom posla, brže i efikasnije provođenje odluka i pružanje usluga građanima, što je, u konačnici, i glavna svrha gradske uprave.

Isto tako, gradonačelnik je potvrdio kako će se novi pročelnici velikom većinom generirati iz redova sadašnjih zaposlenika Gradske uprave te kako će novu reorganizaciju, ukoliko dobije zeleno svjetlo gradskih vijećnika, slijediti sistematizacija i definiranje koeficijenata, a novi bi ustroj, ako se usvoji, bio aktivan od 1.1. 2022. godine.

Što se tiče planiranja i donošenja najvažnijeg dokumenta, gradskog proračuna, gradonačelnik Puljak je potvrdio da će prijedlog proračuna u ponedjeljak biti upućen vijećnicima, a da bi se o njemu trebalo odlučivati na sjednici Gradskog vijeća u prosincu. - Proračun će biti istovremeno štedljiv i razvojan i ja se nadam da će ga vijećnici kao takvog usvojiti. Štedljiv zbog toga jer smo naslijedili minus koji je sada definiran u rebalansu proračuna. Mi ćemo taj minus vratiti kroz sljedeću godinu i stoga smo svim korisnicima sugerirali da se svedu u one mjere koje su bile definirane u proračunu od ove godine, dakle nema porasta rashoda. Istovremeno, proračun će biti razvojan jer idemo u realizaciju nekih projekata koji su započeti kao što su npr. projekt Dračevac, Karepovac, ITS sustav… a isto tako i novih projekata koje ćemo u ovoj fazi razvijati i, nadam se, neke od njih početi realizirati, kao što su gradnja vrtića na Pujankama i Kili, rekonstrukcija škola, gradnja dvorana u školama.

Gradonačelnik je također kazao kako su svim gradskim tvrtkama dati jasni napuci da se smanje izdaci, a poveća učinkovitost. – Očekujemo da racionaliziraju svoje poslovanje i da koriste EU fondove za povlačenje sredstava, poručio je.

Na pitanje novinara, gradonačelnik Puljak je kazao da bi proračun trebao iznositi oko 1,6 milijardi kuna, dakle nešto više nego prošle godine jer, kako je istaknuo, 'moramo vratiti naslijeđeni dug i paralelno razvijati i realizirati više razvojnih projekata'. Dodao je i kako će zaduženje biti onoliko 'koliko grad može podnijeti' te da će biti usmjereno u razvojne projekte. - Zadužit ćemo se za razvojne projekte, to možemo. Financije nisu katastrofalne, ali nisu ni dobre. Ono što je važno poručiti građanima je da imamo potencijal za razvoj koji će ova gradska uprava znati iskoristiti, podvukao je gradonačelnik Puljak kazavši kako će o svim detaljima proračuna javnost biti informirana kada se do kraja definiraju i predoče gradskim vijećnicima.