22. svibnja 2020.

Dobre vijesti s Marjana: potkornjak gotovo nestao, zadovoljeni uvjeti za ukidanje elementarne nepogode

- Procjenom stanja šume odnosno broja zaraženih, mrtvih i zdravih stabala, zatim evaluacijom ulova iz feromonskih klopki te analizom regulatornih mehanizama populacije potkornjaka može se zaključiti kako je mediteranski potkornjak u fazi retrogradacije te su zadovoljeni uvjeti za ukidanje elementarne nepogode – najvažniji je dio zaključka Izvješća Hrvatskog šumarskog instituta kojeg potpisuje dr. sc. Milan Pernek, a kojeg je Grad Split danas zaprimio.

Zahvati velikih sječa više nisu potrebni, ali se i dalje treba držati akcijskog plana koji je usmjeren ka snižavanju zaraženog drvenog materijala, stoji u izvješću Šumarskog institut. Mjere zaštite nastavit će se provoditi i kroz ovu godinu te će se nakon toga ponovno procijeniti stanje. Doktor Pernek također sugerira na važnost pošumljavanja, odnosno kako se treba koncentrirati na povratak šumske vegetacije uzgojnim mjerama ili sadnjom prikladnih vrsta na Marjanu, za koje je provođenje Grad sklopio sporazum s Hrvatskim šumarskim institutom.

Predstavljanje ovog Izvješća kojeg potpisuje dr. sc. Milan Pernek bit će na skorašnjoj sjednici Stožera civilne zaštite na kojoj će se raspravljati i o ukidanju izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode koja je za park-šumu Marjan proglašena početkom veljače 2019. godine.

Povratak