Članak

NEWS
29. studenog 2023.

Gradonačelnik sa rektorima SEA EU Inicijative

U sklopu suradnje Sveučilišta u Splitu i Europskog sveučilišta mora, SEA EU Inicijative koja okuplja devet europskih, obalnih sveučilišta, uključujući i splitsko, gradonačelnik Ivica Puljak sa suradnicima primio je danas u Gradskoj upravi delegaciju rektora SEA EU Inicijative, predvođenu rektorom splitskog Sveučilišta Draganom Ljutićem, a potom je primio i delegaciju francuskog Bresta na čelu sa Hubert Bruzacom, zamjenikom gradonačelnika zaduženog za visoko obrazovanje i tehnološke inovacije.

Delegacija rektora SEA EU sastojala se od Potra Stepnowskog (Sveučilište Gdanjsk), Alfreda J. Velle (Sveučilište Malta), Paula Aguasa (Sveučilište Algrave) i Hanne Solheim Hansen (Sveučilište NORD), a dodajmo da je rektor splitskog Sveučilišta, Dragan Ljutić, ujedno i presjedavajući SEA EU Inicijative. Teme razgovora bile su brojne, među kojima i bilateralna suradnja u području implementacije smart city politike.

Gradonačelnik Puljak je naveo kako je SEA EU Inicijativa sjajan način kvalitetne sveučilišne suradnje, ali i put za veću suradnju među gradovima. Rektore SEA EU Inicijative gradonačelnik je upoznao sa strateškim gradskim razvojnim projektom, budućim Tehnološkim parkom na Dračevcu, unutar kojeg će, naglasio je, djelovati i smart city lab za razvoj smart city projekata.

U razgovoru gradonačelnika s gostima iz Bresta, kojima su dobrodošlicu u grad pod Marjanom izrazili i gradonačelnikovi zamjenici, Antonio Kuzmanić i Bojan Ivošević, konstatirana je obostrana želja za uspostavom čvršće suradnje dvaju gradova, posebice u zajedničkoj kooperaciji na EU projektima, znanstvenoj suradnji te razmjeni studenata.

Također, u Rektoratu Sveučilišta gradonačelnik Puljak susreo se s Ralphom Schneiderom, prodekanom Sveučilišta u njemačkom Kielu i potpredsjednikom SEA EU Inicijative, a sastanku je nazočio i Wolfang Schmidt, voditelj službe za ekonomske odnose Grada Kiela.

Dio visokih gostiju posjetio je danas gradilište Tehnološkog parka, kao i objekt “Četiri palme” na Blatinama, namijenjen primarno roditeljima koji nemaju uvjete za osiguranje smještaja dok su im djeca na bolničkom liječenju u splitskoj bolnici.