Članak

NEWS
14. listopada 2020.

Investicije u HNK: Obnovljeno pročelje, u tijeku ugradnja dizala za osobe s invaliditetom

Svi radovi na izgradnji okna dizala te ugradnji samog dizala u najznačajnijoj kazališnoj ustanovi u Dalmaciji, splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu, bit će okončani do sredine prosinca, što znači da će do kraja godine programi i scenski doživljaji biti ravnopravno dostupni i osobama s invaliditetom.

Dizalo će se nalaziti na mjestu gdje je nekad bila blagajna, odakle se diže prema prvoj etaži, foyeru te je dalje osiguran nesmetan pristup ložama, mezaninu. U tijeku su armiranobetonski radovi izrade okna dizala, kao i radovi na budućim elektro instalacijama. Vrijednost ovog dijela građevinskih zahvata iznosi 327 tisuća kuna. Za 212 tisuća kuna nabavljeno je i dizalo, a iznos uključuje i ugradnju.

Valja naglasiti da se ovaj projekt financira iz EU projekta „TURISM4ALL“ u suradnji s JU Rerom i HNK, a čiji je cilj promicanje dostupnosti turističkih odredišta i kulturne baštine. Svi projekti prilagodbe zgrade „hrama splitske kulture“ osobama s invaliditetom odobreni su od Ministarstva kulture, odnosno splitskog Konzervatorskog odjela te potvrđuju kako kultura ne smije poznavati ni granice ni ograničenja.

 

Također, na samom početku nove kazališne sezone, završena je i obnova fasade glavnog pročelja zgrade splitske nacionalne kazališne kuće. Popravljeni su i obnovljeni svi oštećeni elementi. Nakon što su demontirani i posljednji dijelovi građevinske skele, otkriven je pogled na novo ruho bogato dekoriranog pročelja teatra te njegove alegorijske likove. Sredstva u visini do 500 tisuća kuna osigurali su Ministarstvo kulture i Grad Split.