Članak

NEWS
5. prosinca 2023.

Međunarodni dan volontera: Osamnaestogodišnja Lina i devetnaestogodišnji Ivan splitski ambasadori volontiranja

Povodom Međunarodnog dana volontera Regionalni volonterski centar Udruge "MI" Split uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Grada Splita organizirao je danas u Hrvatskom domu godišnju dodjelu nagrada zaslužnim volonterima i podupirateljima razvoja volonterstva s područja Dalmacije.

-Volonterstvo je ono što čovjek najiskrenije može pružiti zajednici ne očekujući za to ikakvu naknadu i bez obzira na statistike, u Splitu je volonterskih akcija sve više i zbog toga svima vam od srca veliko hvala, jer i vi to što radite, radite iz srca.- rekao je zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević na svečanosti dodjele nagrada čestitajući svima Međunarodni dan volontera

Prema navodima Tanje Tešije, koordinatorice Volonterskog centra Split, svega je 7 posto populacije u Hrvatskoj uključeno u razne oblike volontiranja. To je razlog, kako je navela što su u svrhu promocije volonterstva među mladima, odlučili istaknuti iznimne mlade ljude Linu Blagaić i Ivana Gudelja kao ambasadore volontiranja, koji volontiraju već više od 10 godina, a imaju 18, odnosno 19 godina i primjer su drugima. Priznanja mladim volonterima uručio je zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević

Na svečanosti u Hrvatskom domu koja je okupila više od 150 volontera, predstavnika civilnog društva i dobitnika, nagrada za promociju i razvoj volonterstva „Vinka Luković“  nazvane po velikoj dubrovačkoj humanitarki i volonterki koja je živjela i radila u Splitu, dodijeljena je  splitskoj Udruzi DYXY ,a posebno priznanje za razvoj volonterstva u 2023. godini Udruzi umirovljenika Makarska.

Nagradu „Davor Belaić“ za koordinatore volontera u odgojno-obrazovnim ustanovama nazvane po prof. Davoru Belaiću koji je godinama vodio volontersku skupinu Klub mladih matematičara pri OŠ Sućidar i za svoj doprinos razvoju volonterstva dobio brojne nagrade, dobila je  Helena Balajić, vjeroučiteljica i voditeljica volonterskog kluba u Srednjoj strukovnoj školi Josipa Jelačića Sinj.

Proslava Međunarodnog dana volontera svojim su nastupom u Hrvatskom domu obogatili članovi udruge Glazbene niti ljubavi i Glazbene skupine Centra Zlatno doba, a  dodijeljene su i brojne pojedinačne zahvalnice zaslužnim volonterima i podupirateljima volonterskog rada.