Članak

NEWS
24. prosinca 2019.

Otpad nije smeće: završen jesenski ciklus radionica za djecu i izloženi učenički radovi u atriju zgrade gradske uprave

U sklopu aktivnosti predviđenih projektom „Otpad nije smeće“, završene su radionice jesenskog ciklusa za djecu i mlade te njihove nastavnike i odgajatelje na temu otpada.

Radionice su provele edukatorice Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce.

Za učenike nižih razreda OŠ Mertojak tako su organizirane četiri radionice, tijekom kojih su obrađene teme sprječavanja nastanka otpada, odvojenog prikupljanja komunalnog otpada, ponovne upotrebe predmeta i kućnog kompostiranja. Nakon upoznavanja s biootpadom i kompostiranjem, učenici su izradili vanjsko kompostište koje će koristiti osnovnoškolci i nastavnici OŠ Mertojak. U sklopu radionice na temu održivog gospodarenja otpadom, učenici su sudjelovali u edukativnim igrama, a na zadnjoj radionici imali su priliku naučiti kako se izrađuju meduze od plastičnih vrećica.

Djeca i odgajateljice iz DV Marjan također su kroz igru naučili korisne stvari, sudjelujući na radionicama koje su baš za njih osmišljene.

Učenicima viših razreda OŠ Žnjan Pazdigrad održana je prezentacija o načinima na koji se može smanjiti stvaranje svakodnevnog otpada u kućanstvu i ponovno upotrijebiti stare stvari u novu svrhu. Također, vidjeli su i kako zaposlenice Sunca odvajaju otpad u uredu. Nakon prezentacije, organiziran je posjet splitskom odlagalištu otpada Karepovac, kao i reciklažnom dvorištu u sklopu odlagališta. Sudjelovali su i u izradi vanjskog kompostišta u dvorištu škole te naučili što je organski otpad, što možemo kompostirati te kako nastaje koristan humus.

Srednjoškolci splitske Zdravstvene škole i Srednje tehničke prometne škole sudjelovali su na radionici istog sadržaja kao i njihovi kolege iz OŠ Žnjan Pazdigrad te su nakon prezentacije i posjeta odlagalištu otpada i reciklažnom dvorištu Karepovac, posjetili Osnovnu školu Kamen Šine, gdje su im učenici predstavili svoje školsko kompostište.

Po završetku radionica za djecu, edukatorice Udruge Sunce održale su radionice za nastavnike i odgajateljice iz uključenih škola i vrtića, kako bi znanje o odvajanju i zbrinjavanju otpada mogli prenijeti generacijama koje dolaze.  

Osim u radionicama, djeca iz splitskih osnovnih i srednjih škola imala su priliku tijekom ove godine sudjelovati u natjecanju u izradi kreativnih stvari od prethodno prikupljenog otpada. Radovi vrijednih učenika mogu se vidjeti u atriju zgrade gradske uprave gdje će biti izloženi do polovice siječnja iduće godine.