08. svibnja 2012.

Otvoren 37. praznik cvijeća

Otvoren 37. praznik cvijeća

U cvijećem ispunjenim Dioklecijanovim podrumima, zamjenica splitskog gradonačelnika Anđelka Visković otvorila je 37. Praznik cvijeća, koji se ove godine održava pod motom „More, kamen i cvijet“.

2012_05_04_praznik-cvijeca.jpg Riječ je o međunarodnoj manifestaciji, na kojoj sudjeluje više od stotinu proizvođača i izlagača cvijeća i koja se održava pod pokroviteljstvom Grada Splita i Turističke zajednice grada. Organizaciju manifestacije već osmu godinu za redom nosi gradsko poduzeće „Parkovi i nasadi“, a ove godine uz suorganizaciju Udruženja obrtnika grada Splita.
Zamjenica Visković zahvalila je organizatorima, ali i brojnim sponzorima, bez kojih u, kako je rekla, ova teška vremena, ne bi bilo moguće organizirati ovakvu manifestaciju. „Moto ovogodišnje manifestacije 'More kamen i cvijet' govori u biti o temelju grada Splita. Jer, kada je car Dioklecijan počeo graditi palaču, imao je kamen, more i sigurno pokoji cvijet, brnistru sigurno“ kazala je zamjenica Visković.
Čestitajući organizatorima na uspješnoj manifestaciji, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec najavio je da će se 2013. godine u Splitu održati europsko juniorsko natjecanje florista, zbog čega će se i ova manifestacija „premjestiti“ iz svibnja u rujan, kada će se i održati to natjecanje.
U prigodi otvaranja proglašen je i pobjednik ovogodišnjeg međunarodnog natjecanja florista. Riječ je o Belgijancu Stijn Simaeysu iz Ghenta, koji je i apsolutni pobjednik jer je osvojio prva mjesta u svim natjecateljskim disciplinama (vjenčani buket, fantazija, stol za dvoje, buket po vlastitom izboru i na zadanu temu: More i ja). Drugo mjesto je pripalo Mađaru Szabolcsu Szentpeteru, a treće Slovencu Kimiju Begušu.
Nakon što je manifestacija svečano otvorena svi gosti i uzvanici su pozvani na „Gastro izložbu mora, kamena i škoja“ na kojoj su članovi Ceha ugostitelja Splitsko dalmatinske županije predstavili autohtona jela mediteranskog podneblja – od pršuta, sira, boba, morskih plodova, sarmi i ostalih delicija koje su pripremili ponajbolji dalmatinski kuhari.Sajam će biti otvoren do 10. svibnja, svakog dana od 9 do 22 sata.

Povratak