Članak

NEWS
14. ožujka 2019.

Počela podjela letaka „Alkohol NE hvala“

Policijska uprava splitsko-dalmatinska, u suradnji s Vijećem za provedbu programa prevencije kriminaliteta, na području grada Splita aktivno provodi preventivni projekt Vijeća ALKOHOL, NE HVALA.

Nakon niza aktivnosti u kojima su s vanjskim partnerima i gradom Splitom sudjelovali policijski službenici, od 14.ožujka krenula je nova preventivna aktivnost, koja ima za cilj senzibiliziranje javnosti za problem konzumacije alkohola od strane mlađih osoba, te redukciju dostupnosti alkoholnih pića u trgovinama i ugostiteljskim objektima. 
Uz potporu Vijeća i grada Splita izrađen je promidžbeni materijal, kojeg će kontakt policajci na području grada Splita dijeliti trgovcima i ugostiteljima, s ciljem isticanja upozorenja i suzbijanja prodaje alkohola maloljetnim osobama sukladno zakonskoj regulativi. U razgovorima na terenu kontakt policajci će inicirati i primjenu odredbi članka 11. Zakona o trgovini, koje daju mogućnost trgovcima da ne usluže osobu koja ne može dokazati punoljetnost, te da odredbe navedenog članka oglase na vidljivom mjestu. Poseban interes policijskih službenika biti će zone obrazovnih ustanova i javni prostori na kojima se okupljaju maloljetne osobe.Aktivnost će biti praćena i suradnjom policije i državnog inspektorata u dijelu vršenja nadzora i kontrole prodaje alkohola maloljetnim osobama, s ciljem sankcioniranja prekršitelja.