Članak

NEWS
29. kolovoza 2020.

Položeni vijenci pred spomenikom Prvog splitskog partizanskog odreda

Polaganjem vijenaca pred Spomen ploču u Vinkovačkoj ulici na Plokitama jutros je u Splitu obilježena 79. obljetnica formiranja i strijeljanja Prvog splitskog i solinskog partizanskog odreda. Vijence su položila izaslanstva Grada Splita, Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita, Veterana Domovinskog rata i antifašista, kao i gradski vijećnici te predstavnici političkih stranaka.

Govoreći o splitskim mladićima koji su streljani na današnji dan 1941. godine, izaslanik splitskog gradonačelnika, savjetnik Ivica Grubišić Gire istaknuo je kako su poginuli ne zato što su htjeli voditi svjetsku socijalističku ili komunističku revoluciji, nego zašto što su htjeli da Split  i Dalmacija ostanu hrvatski. Kako je rekao, bila je to borba za goli život i opstanak.

-Njihova smrt prelila se u pobjedu hrvatskog antifašističkog pokreta u Drugom svjetskom ratu. Splitski i hrvatski antifašisti nisu čekali da im slobodu donesu sovjetski tenkovi ili američki padobranci. Na temeljima antifašizma  i antitotalitarizma nastala je suvremena hrvatska država. Samo oni zlonamjerni mogu mladost iz Prvog splitskog partizanskog odreda povezivati s nekadašnjim komunističkim režimom ili zločinima poraća. Pa onda s te iste pozicije povezivanja, svako malo, netko nepoznat ošteti ovaj spomenik i to kukavički pod okriljem noći.  Nema razlike između ideala slobode splitske mladosti iz 1941. i 1991. godine-kazao je, među ostalim, izaslanik gradonačelnika.