Članak

NEWS
11. studenog 2020.

Potkornjak je u padu, a sječa crvenih stabala započet će kroz 15 dana

O stanju u Park-šumi Marjan i trenutnoj situaciji s potkornjakom, brojem zaraženih i crvenih stabala, ali i budućim koracima u nastavku sanacije, govorili su danas dr. sc. Milan Pernek, znanstveni savjetnik u Hrvatskom šumarskom institutu te lokalni koordinator Nenad Ružić.

- Trend pojave potkornjaka je definitivno u padu i to stoji u dosadašnjim Izvješćima, a isto tako stoji da treba i dalje provoditi sanaciju, kada se pojave crvena stabla treba ih sjeći. To treba raditi i onda sigurno možemo kazati da je bitka s potkornjakom dobivena. To dokazuju i mnoge druge situacije po Hrvatskoj gdje se nakon sječe i provođenja zaštitnih mjera potkornjak suzbio – rekao je dr. sc. Milan Pernek, koji od 2017. godine radi analize i prati situaciju s potkornjakom na Marjanu.

- Kroz terenske analize i feromonske klopke, koje se prazne na tjednoj bazi, utvrdili smo kako je populacija mediteranskog potkornjaka u opadanju, makar se na terenu vidi nešto drugačija slika. Među crvenim stablima ima nešto mediteranskog potkornjaka, ali ima i drugog potkornjaka koji nije opasan za ostala zdrava stabla jer dolazi samo na osušena. Dakle, važno je napomenuti kako potencijal zaraze nije velik, a to nam potvrđuju feromonske klopke u kojima ne nalazimo velike količine mediteranskog potkornjaka, već puno prirodnih neprijatelja potkornjaka te druge vrste potkornjaka koje dolaze na mrtva stabla.

Svakako, sječa je potrebna što prije, a u nju će se krenuti odmah po završetku doznačavanja stabala koje od ponedjeljka provode šumari Hrvatskih šuma. Kako je rekao Nenad Ružić, doznaka će jedino precizno odrediti koliko je stabala još za sječu, a trenutna procjena je da ih je oko 1100-1200, od kojih je najviše suhih, a manji broj zaraženih. – Nakon sječe, koja će uslijediti kroz narednih petnaestak dana i ne bi trebala trajati duže od mjesec dana, uspostavit će se šumski red i ukinuti izravna opasnost od elementarne nepogode. To će biti podloga za pošumljavanje, za koju je u tijeku provedba potrebne zakonske regulative. Grad Split zatražio je od Ministarstva poljoprivrede uspostavu gospodarske jedinice nad vlasništvom Grada Splita kao šumoposjednika, a po pozitivnom mišljenju Ministarstva, radit će se Program zaštite njege i obnove u kojem će se uspostaviti novi odjeli i odsjeci. Potom će se krenuti u pošumljavanje prema već gotovim elaboratima Hrvatskog šumarskog instituta. Hrvatske šume kao šumoposjednik u ime Republike Hrvatske paralelno će raditi pošumljavanje u svom dijelu – rekao je Ružić navodeći kao početak ovu zimu ili najkasnije rano proljeće.