16. lipnja 2020.

Potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte gradova i općina Urbane aglomeracije Split - 18,2 milijuna kuna za splitski EU projekt „Palača života-Grad mijena“

Ugovori o dodjeli o bespovratnih nacionalnih i EU sredstava za niz projekata razvoja 13 gradova i općina okupljenih u Urbanoj aglomeraciji Split, svečano su danas potpisani i uručeni. Riječ je o čak 8 ugovora kojima se dodjeljuje bespovratnih 48 milijuna kuna iz ITU mehanizma za velike i značajne projekte splitske Aglomeracije. Svoj potpis na ugovor stavio je u ime Grada Splita zamjenik gradonačelnik Nino Vela.


Za grad pod Marjanom, kako je istaknuo u svom obraćanju uzvanicima gradonačelnik Andro Krstulović Opara, strateški je važan projekt „Palača života-Grad mijena“ i dodijeljenih 18,2 milijuna kuna s kojima će se obnoviti i urediti cijeli niz lokacija unutar Palače. Najznačajnije stavke jesu uređenje Stare gradske vijećnice, Muzeja grada Splita, Jugoistočne kule te uspostavljanje šetnice na južnim zidinama Palače.

- Danas svjedočimo konkretnim rezultatima dugogodišnje suradnje svih 13 gradova i općina okupljenih u Urbanoj aglomeraciji Split te realizaciji Strategije razvoja Aglomeracije koja se pokazala kao potrebni i živi dokument, a ne dokument za škafetine. Do današnjeg smo dana, za projekte koje smo u Strategiji detektirali kao strateške projekte Urbane aglomeracije, dodijelili 166 milijuna kuna, podsjetit ću, i to za nove autobuse i sustav e-ticketing za naš „Promet“, za novu Banku krvi, odnosno Regionalni transfuzijski centar KBC-a Split, kilometre novih dužobalnih pješačko-biciklističkih staza u Podstrani i Omišu, za Otvorene ljetne pozornice sedam gradova i općina Aglomeracije s Gradom Solinom kao nositeljem. Koliko je jaka naša najmanja općina, toliko je jaka splitska Aglomeracija – kazao je prvi čovjek Grada Splita. Kako je najavio gradonačelnik, od resornog ministarstva će se za sljedeće financijsko razdoblje s punim pravom tražiti još više sredstava iz ITU mehanizma za realizaciju projekata te za ITU ured Grada Splita zahtijevati još više delegiranih funkcija i odgovornosti. Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić naveo je da je sa 5,6 milijarda kuna privučenih iz EU fondova Splitsko-dalmatinska županija jedna do uspješnijih u Hrvatskoj. Projekti koji se trenutno provode u gradu Splitu, naglasio je ministar Pavić, teški su preko 3 milijarde kuna.

- Posebno smo ponosni na ITU ured Split i osiguranih 500 milijuna kuna za financiranje gradskih projekata – poručio je, među ostalim, ministar Pavić. Današnjoj svečanosti nazočili su i zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš, pročelnica Službe za međunarodne i EU projekte Radojka Tomašević i savjetnik gradonačelnika za EU fondove Krešimir Budiša.

Povratak