09. srpnja 2024.

Predstavnik Kijeva kod predsjednika splitskog Gradskog vijeća

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet primio je danas Vadyma Storozhuka, prvog zamjenika predsjednika Stalnog odbora Kijevskog gradskog vijeća za politiku zaštite okoliša.

Nakon uvodne dobrodošlice čelnik gradskog parlamenta izrazio je žaljenje zbog velikih ratnih razaranja ukrajinskih gradova i civilnih objekata.

“Proteklih nekoliko dana žaloste nas vijesti o novom valu velikih razaranja ukrajinskih gradova i stradavanju nevinih građana. Split i Splićani pružaju čvrstu podršku građanima Ukrajine u borbi za slobodu i demokraciju”, poručio je Domazet.

Sa visokim gostom razgovaralo se o mogućnostima suradnje u različitim područjima između Splita i Kijeva. Kako su istaknuli Domazet i Stotozhuk, u području gospodarstva, javnog prijevoza, zaštite okoliša, obrazovanja, sporta, turizma, zdravstva i kulture, mogućnosti bilateralne suradnje su velike.

Storozhuk je izrazio zahvalnost na stalnoj podršci koju građani Hrvatske i Splita pružaju Ukrajini koja je ušla u treću godinu ruske agresije. Kijevskog gosta, među ostalim, zanimale su mogućnosti boravka i rehabilitacije ukrajinskih ranjenika i djece na splitskom području.

Domazet je podsjetio kako je Split još od davne 1964. godine uspostavio prijateljske odnose sa Odesom čiji su predstavnici rado viđeni gosti na proslavi svetkovine nebeskog patrona grada Splita, sv. Dujma. Također je istaknuto kako je u siječnju 2023.  godine, a povodom primanja Odese na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, gradonačelnik Ivica Puljak poslao pismo čestitke gradskim čelnicima. Također, podsjetio je Domazet, u srpnju prošle godine delegacija Kijeva na sjednici splitskog Gradskog vijeća prezentirala je razmjere strašnih ratnih razaranja gradske kulturne baštine.

Povratak