Članak

NEWS
26. studenog 2021.

Prigodnim programom u splitskom GKM-u obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

U organizaciji Koordinacije vijeća i udruga Bošnjaka u Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji programom Kulturnog društva Bošnjaka "Preporod" sinoć je u dvorani Gradskog kazališta mladih u Splitu obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Na početku svečanosti intonirane su hrvatska i himna BiH, a prigodna obraćanja u ime organizatora imali su Kadro Kulašin i Edo Nurkić te zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić i Damir Gabrić pročelnik županijskog Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava.

Predsjednik Kulturnog društva Bošnjaka "Preporod" Split Edin Nurkić je podsjetio kako se Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava na dan kad je prije 78 godina, za vrijeme Drugog svjetskog rata, 25. studenoga 1943. godine, održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH u Mrkonjić Gradu, na kojem je donesena odluka o obnovi državnosti BiH.

"Rezolucija s prvog zasjedanja ZAVNOBiH, održanog u Mrkonjić Gradu 1943. godine, ima i danas izrazito aktualni slogan: Bosna i Hercegovina - ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska", naglasio je Nurkić.

Predsjednik Koordinacije bošnjačkih udruga Splita i Splitsko-dalmatinske županije Kadro Kulašin je istaknuo kako su kroz povijest Bosnu i Hercegovinu zavoljeli mnogi putopisci, hodočasnici, konzuli i drugi dobrohotni namjernici. Pri tomu je čitao dijelove nekoliko putopisa koje su strani autori pisali o Bosni i Hercegovini.

"Školsko obrazovanje je relativno još rijetkost, ali srčani i duševni odgoj vlada svugdje i čini se da je u tome islam polučio izvrstan uspjeh", napisao je švedski geolog August Heimer u svojem putopisu Kroz Bosnu i Hercegovinu - ilustrirani povijesni, geografski i etnografski opis iz 1870. godine, kojeg je citirao Kulašin.

U ime gradonačelnika Ivice Puljka Dan državnosti Bosne i Hercegovine na svečanosti je čestitao njegov zamjenik i izaslanik Antonio Kuzmanić, a u ime župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana njegov izaslanik Damir Gabrić.

U prigodnom programu sudjelovali su mješoviti zbor „Sevdah“ te glumački ansambl koji je izveo dramu „Prizivanje duha bosanskog i duha hercegovačkog“ autora i režisera Ibrahima Durakovića.