01. ožujka 2011.

Prijem za kuharske laureate

Prijem za kuharske laureate

Splitski gradonačelnik Željko Kerum priredio je danas primanje za splitske kuhare, osvajače medalja na 9. međunarodnom gastronomskom festivalu, održanom od 16. do 23. veljače u Istanbulu. Na tom festivalu, kuharska reprezentacija Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija, ...

2011_03_01_Kuhari_Vila_C.jpg ... predvođena meštrom Mirom Bogdanovićem, osvojila je jednu zlatnu, 6 srebrnih i 11 brončanih medalja, odnosno ukupno 18 medalja te tri diplome, što je više od bilo koje reprezentacije koja je nastupila u Istanbulu. A sudjelovalo je 2000 kuhara iz SAD, Koreje, Islanda, V. Britanije, Italije, Poljske, Rusije, Kazahstana, Azerbejdžana, Nemačke, Portugala, Bugarske, Moldavije, Izraela, Albanije …
Uz kuhare: Željka Nevena Bremeca (1 zlatna, 2 bronce), Franu Šerka (2 srebra i 1 bronca), Duju Milića (1 srebro, 1 bronca, 1 diploma), Ivicu Katić (2 srebra, 1 diploma), Josipa Carevića (2 bronce), Orlanda Orlandinia (1 srebro i 2 bronce) i Nikšu Ivičevića (2 bronce i 1 diploma), brončanu medalju je osvojio i Grand Prix- tim Željko Neven Bremec, Duje Milić i Frane Šerka.
Ujedno, član kuharske ekipe Ivan Buzolić, jedan od 60 članova ocjenjivačkog suda Istanbul Gastronomy Festivala, postao je prvi Hrvat, sudac Svjetske kulinarske federacije.

2011_03_01_Kuhari_Vila_B.jpgČestitatjući kuharima na osvojenim priznanjima i uspješnom predstavljanju Splita, Dalmacije i Hrvatske, gradonačelnik Kerum je istakao kako bi bilo dobro da imamo više ovakvih događanja, u moru loših vijesti. „Zahvaljujem Bogdanoviću i svim kuharima SKMER-a što na najbolji način promiču Split i Hrvatsku“ rekao je gradonačelnik Kerum. Zahvaljujući gradu Splitu i posebno gradonačelniku, na nesebičnoj pomoći i što su znali prepoznati ovaj projekt, kao i sponzorima, Miro Bogdanović je zahvalio i novinarima na prezentiranju rada i uspjeha splitskih kuhara. „Ponosni smo što dolazimo iz Splita i što smo svojim znanjem, željom za uspjehom stvorili čudo. To je dika i ponos Splita i cijele Dalmacije“ rekao je Bogdanović. Naglasio je da je izuzetnu satisfakciju kuharima SKMER-a pružila je čestitka g. Yelcin Manava, šefa Istanbul Gastronomy Festivala, predsjednika TAF-a (Turska kuharska federacija) i bivšeg ministra turizma Turske koji je istaknuo da mu je čast da njegovi kuhari uče od vrhunskih chefova.

Turski kuhari prijavili su se na Međunarodni kulinarski festival „Biser mora“ 2011. koji se održava od 13.-17.04.2011. u Supetru na otoku Braču. Osim kuhara seniora u juniorskom dijelu natjecanja prijavljena je i srednja kuharska škola iz Turske.

Povratak