Članak

NEWS
18. kolovoza 2022.

Reagiranje na tekst objavljen u Slobodnoj Dalmaciji: Koncesija na plaži Bačvice dodijeljena prema jedinom legalnom principu

Split, 17.8.2022.                                                                                                                                                                                    Slobodna Dalmacija

Gđa.Sandra Lapenda Lemo, glavna urednica

 

  • Reagiranje na tekst

 

Slijedom članka novinara Sandija Vidulića, objavljenog u Slobodnoj Dalmaciji 15. kolovoza 2022. na poveznici internetskog portala: https://slobodnadalmacija.hr/split/gotova-je-idila-za-domaci-svit-na-bacama-grad-odobrio-postavljanje-150-lezaljki-i-suncobrana-na-plazu-no-to-nije-sve-gradit-ce-se-jos-jedan-teren-evo-o-cemu-je-rijec-1216460, koji u jednom dijelu sadrži netočne, odnosno nepotpune navode koji utječu na cjelovito i točno informiranje javnosti, molimo da prema Zakonu o medijima objavite sljedeće reagiranje na citirani dio teksta: 

-Iako se Marijana Puljak bunila u Saboru protiv dodjele koncesija po metodi "najbržeg prsta" i zalagala se da na natječaju pobjedi najbolji, u Planu koji je za Bačvice odobrio njezin suprug splitski gradonačelnik stoji "ukoliko za istu mikrolokaciju pristignu dva ili više zahtjeva koji udovoljavaju uvjetima za davanje koncesijskog odobrenja, prednost će imati ranije zaprimljeni zahtjev".

Naime, gradonačelnik Ivica Puljak pri dodjeli koncesijskih odobrenja nije svojevoljno odabrao, odnosno odobrio metodu dodjele po principu „najbržeg prsta“, kako se sugerira u članku. Dapače, gradonačelnik Puljak u svojim izjavama i dosadašnjoj praksi zalaže se za provođenje javnih natječaja gdje god je to zakonski moguće, a isto bi bilo prvi izbor i u ovoj situaciji. Princip tzv. „najbržeg prsta“ primijenjen je iz razloga jer je to bila jedina legalna mogućnost.

Naime, Grad Split u prvom nacrtu Plana upravljanja pomorskim dobrom na području Grada Splita za 2022.predvidio je provedbu natječaja za dodjelu koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru, što bi se odnosilo i na plažu Bačvice. Međutim, iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dobili smo jasnu uputu da natječaje ne možemo provoditi jer bismo time izravno prekršili Uredbu o postupku davanja koncesijskog odobrenja na pomorskom dobru. (*Dopis u prilogu)

Podsjećamo, spomenutu Uredbu je donijela Vlada RH 2004. godine, a u njoj se jasno navodi da "ukoliko za istu mikrolokaciju pristignu dva ili više zahtjeva koji udovoljavaju uvjetima za davanje koncesijskog odobrenja, prednost će imati ranije zaprimljeni zahtjev". Isto nam je potvrdio i Upravni odjel za pomorstvo i turizam Splitsko-dalmatinske županije.

Gradonačelnik Ivica Puljak sa svojim zamjenicima, kao i službe Grada, u okviru zakona nastoje uvesti red u javni prostor na najbolji mogući način, istovremeno ukazujući na niz ograničenja i manjkavosti u postojećim procedurama i zakonima koji Gradu Splitu, ali i ostalim jedinicama lokalne samouprave ne omogućavaju već, dapače, otežavaju i sprječavaju optimalno i učinkovito upravljanje vlastitim prostorima i resursima.