19. ožujka 2021.

Tehnološkom parku 105 milijuna kuna, kreće natječaj za građenje: „Dračevac je mjesto kreiranja splitske budućnosti“

U velikoj dvorani inkubatora za nove tehnologije SPINIT koji djeluje u sklopu Sveučilišnog tehnološkog centra UNIST, predstavljen je danas projekt Tehnološkog parka Split na Dračevcu. Kako je iznio splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, Vlada RH, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo je odluku o dodijeli bespovratnih sredstava od 105 milijuna kuna za realizaciju prve faze ovog velikog projekta koji predstavlja početak novog razvoja grada pod Marjanom koji svoju budućnost vidi u visokim tehnologijama.

-Niz je neuspjelih pokušaja da se vrijednom prostoru na Dračevcu udahne novi život. Nakon silnih truda, ustrajnog rada i znanja moje gradske administracije, mojih suradnika, uz sudjelovanje naše Razvojne agencije RaST te aktiviranja ITU mehanizma, došli smo do početka konkretne i opipljive realizacije Tehnološkog parka. Danas imamo čisto vlasništvo, projekt i urednu lokacijsku dozvolu te osigurana sredstva za sufinanciranje prve faze. Sve to nije palo s neba. To je rezultat rada i kompetencije svih ljudi i gradskih službe koji su u tome sudjelovali - kazao je gradonačelnik istaknuvši da samo turizam ne može i ne smije biti temeljem splitskog gospodarstva i njegovog privrednog prosperiteta. Gradonačelnik je podsjetio na činjenicu da je u aktualnom mandatom razdoblju Grad Split ugovorio i povukao gotovo 400 bespovratnih milijuna kuna, a u vremenu prije toga svega - 9 milijuna.

- Vlada je Dračevac darovala Gradu Splitu prvi put 2009. godine. No Grad isti nije priveo planiranoj svrsi, propušteno je osam godina u kojima se nije poduzeo nijedan konkretan korak, stoga Vlada, kako je ugovorom i bilo određeno, radi neaktivnosti Gradu oduzima darovano zemljište – rekao je gradonačelnik te dodao kako su na početku njegovog mandata,  u ljeto 2017. godine pri izradi Strategije Urbane aglomeracije Split Tehnološki park Split i prometni centar na Dračevcu označeni kao dva strateška projekta. – Uslijedili su zatim dugotrajni razgovori s resornim ministarstvima, reaktivirali smo RaST, donijeli izmjene i dopune DPU-a Radne zone Dračevac i pripremili projektno-tehničku dokumentaciju idejnog, glavnog izvedbenog projekta te studiju izvodljivosti kao podlogu za sufinanciranje iz EU fondova. Sve to bilo je dobra osnova da Vlada svoju novu namjeru o darovanju iz 2018. godine pretvori u odluku o darovanju, prošle godine na blagdan svetog Dujma, a mi smo potom pokrenuli proceduru upisa prava vlasništva – obrazložio je gradonačelnik.

Ni rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić nije krio zadovoljstvo sve većim koracima u ostvarenju projekta Tehnološkog parka: - Ovaj projekt pruža perspektivu i cilj. Ako nemamo ta dva elementa, onda kao društvo idemo prema letargiji i mirovanju. Tehnološki park će pružiti sjajne mogućnosti za mlade ljude. Svoje ideje i projekte koje promišljaju i razvijaju, upravo će na Dračevcu moći realizirati. Ovo je borba za sretnu budućnost Splita, ali i cijele naše države - istaknuo je čelnik Sveučilišta.

Gradonačelnikov savjetnik za EU projekte Krešimir Budiša i direktor RaST-a Goran Batinić predstavili su detalje arhitektonskog i prostornog oblikovanja budućeg Tehnološkog parka koji je podijeljen na tri faze. Centralna zgrada koja čini prvu fazu projekta i za koju je upravo pokrenuta procedura i objavljeno prethodno savjetovanje za predmet nabave za projektiranje i građenje, ukupne procijenjene vrijednosti 116,8 milijuna kuna bez PDV-a, imat će neto površinu od 17,5 tisuća metara kvadratnih. Rok za izgradnju je kraj 2023. godine. Unutar centralne zgrade, na gotovo šest tisuća metara kvadratnih bit će uredi, 461 metar kvadratni će zauzimati co-working prostori, 698 metara kvadratnih će imati inkubacijski uredi, a 859 metara kvadratnih će biti predviđeno i za konferencijski prostor. Predviđena su i tri laboratorija za visoke tehnologije, restoran, kafić, prostor za čuvanje djece i teretana.

Rok za realizaciju ostatka prve te druge i treće faze Tehnološkog parka je 25 godina. U drugoj fazi Tehnološkog parka riječ je o 75 tisuća kvadratnih metara, a naglasak je na uredima i laboratorijima te proizvodnim halama, a u trećoj fazi 20 tisuća metara kvadratnih činit će poslovni toranj s aparthotelom i sadržajem poslovnog uredskog centra, dodatnog velikog kongresnog sadržaja u Splitu.

Ako se ispitivanje tržišta i anketiranje poduzetnika, koje je provedeno tijekom pripreme projekta, pokaže točnim, na području samo prve od tri faze Tehnološkog parka Split na Dračevcu radilo bi 1 470 zaposlenika, a zahvaljujući ovom projektu na području Splita otvorila bi se 404 nova radna mjesta koja bi strukturom bila takva da bi više od 94 posto činili zaposlenici više i visoke stručne spreme. Ukupni kapacitet sve tri faze iznosi novih 7 000 zaposlenika koji bi mogli raditi na Dračevcu.

Uz pridržavanje epidemioloških mjera, današnjem događaju su nazočili su i zamjenik gradonačelnika Nino Vela, pročelnice Ela Žižić i Radojka Tomašević, direktor razvojnog projekta Split United Emil Zelić, kao i predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Županije splitsko-dalmatinske i sastavnica Sveučilišta.

Predstavljanje projekta Tehnološkog parka Split održalo se u SPINIT inkubatoru, nakon što su  uručeni Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava – potpora za poticanje start-up poduzetništva, odobrenih u okviru Programa inkubacije i edukacije za razvoj poduzetništva i start-upa visokotehnoloških industrija. Bespovratna sredstva - potpore koje su dodijeljene za sufinanciranje troška korištenja usluga Inkubatora za nove tehnologije SPINIT u sklopu objekta UNIST Tehnološki park d.o.o. osigurao je Grad Split i doznačio Sveučilištu u Splitu, a na temelju Ugovora o suradnji na provedbi mjere oporavka gospodarstva grada Splita uslijed pandemije COVID 19.

Povratak