23. prosinca 2015.

Tradicionalni bakalar u Splitu, 24. prosinca 2015.

Tradicionalni bakalar u Splitu, 24. prosinca 2015.

Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija, Savez kuhara mediteranskih i europskih regija i ove godine, na Badnjak, 24. prosinca, jedanaesti put za redom, organiziraju tradicionalnu manifestaciju “Splitu s ljubavlju” ...

2015_10_30_SPLIT.jpg ... na kojoj će nakon gradonačelnikove i županove čestitke točno u podne, građanima biti podijeljeno oko 5000 porcija bakalara. 

Manifestacija koja se tradicionalno održavala na Badnjak na Prokurativama ove će se godine održati na platou od štekata hotela Bellevue, gdje će biti postavljena velika teća s bakalarom, do poslovnice Fine na Trgu F. Tuđmana.
 
U teći, promjera 2.6 metara, koju su splitski škverani prije jedanaest godina izradili baš za ovu prigodu, kuhat će  se 200 kilograma bakalara i 700 kilograma krumpira, a ova delicija bit će pripremljena po tradicionalnoj dalmatinskoj recepturi na crveno.
 
Servirat će se, kao i lani, u „gamelicama“ s poklopcem, a u njegovom pripremanju sudjelovat će dvadeset kuhara i četrdeset volontera koje će predvoditi Željko Neven Bremec i Hrvoje Zirojević, potpredsjednici Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija.
 
Kuhari koji pripremaju bakalar: Željko Neven Bremec, Hrvoje Zirojević, Marija Lulić, Antun Nišević, Nikša Ivičević, Goran Staničić, Hrvoje Bekavac, Dada Marčić, Zoran Krsteski, Ljiljana Kargotić, Petar Vlak, Toni Boban, Duje Kanajet, Jadran Božić, Josip Boban, Anisija Čulić, Paola Santos, Stipe Vujević, Josip Vrsalović, Luka Begonja, Jadran Grančić, Franko Gabrić, Goran Mušura, Antonio Topčić, Marinko Jaman.
Kuharima u dijeljenju hrane sugrađanima pomagat će  volonteri Volonterskog centra Udruge MI, učenici Turističko – ugostiteljske škole, V. gimnazija "Vladimir Nazor“, Škole za grafiku, dizajn i održivu gradnju i članovi Udruge Lastavice.

Povratak