23. veljače 2024.

U atriju Banovine otvorena izložba natječajnih radova za uređenje Hrvojeve ulice

Nakon objavljenih rezultata Projektnog natječaja danas je u atriju Banovine otvorena izložba osam pristiglih radova za izradu idejnog uređenja Hrvojeve ulice i anketno dijela Ulice kralja Tomislava, koja će se u radnom vremenu Gradske uprave moći razgledati narednih tjedan dana.

Odlukom ocjenjivačkog suda, čiji je predsjednik bio arhitekt Ivo Vojnović, a članovi

Bojan Ivošević, Zrinka Radunić, Hrvoje Bartulović i Jasna Jerkov, prvu nagradu osvojili su autori: Maja Milutin, Antonija Dominović, Helena Mlakar, Iva Sladoljev-Jolić, Martin Bužančić, Circinus d.o.o.

-Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovom procesu koji je bio javan, transparentan i koji je iznjedrio najbolje rezultate da bi Hrvojeva ulica bila na ponos građanima Splita. – rekao je gradonačelnik Ivica Puljak u obraćanju medijima prilikom otvaranja izložbe. Hrvojeva ulica je, kako je kazao, simbol našeg upravljanja Splitom i onoga što mi želimo za ovaj grad. Mi smo uveli red, a sada je faza građenja u mnogim dijelovima grada zbog čega sve građane molimo za strpljenje dok započnemo i završimo mnoge od projekata koji će podignuti kvalitetu života u Splitu.

-Nakon godinu i po dana ponovo je tema Hrvojeva ulica, ali sada u pozitivnijem ozračju u kojem predstavljamo natječajne radove za idejno rješenje uređenja.-poručio je zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević, podsjetivši da se o Hrvojevoj ulici, s puno opstrukcija, govorilo i na Tematskoj sjednici Gradskoga vijeća.

-Sad kad vidite sve radove koji nas okružuju i posebno pobjednički rad, vidjet ćete ono o čemu smo mi trudili maštati i zamišljati, a što su arhitekti puno bolje artikulirali. - kazao je zamjenik gradonačelnika Ivošević istaknuvši uvjerenje da će svi biti ponosni time što će se s tom ulicom napraviti za nešto više od godinu dana.

Prvonagrađeni rad, prema riječima Ivice Vojnovića, predsjednika Ocjenjivačkog suda, je najprimjereniji ambijentu u kojem se nalazi ova gradska ulica, ali su i preostali radovi ponudili dragocjene pristupe i rješenja za prostor u povijesnoj baštini. Pobijedio je rad koji je najdiskretnije ušao u taj prostor, gdje se sa jednom sjajnom komunalnom opremom uz drvored i temu vode, dao najbolji balans staroga i novoga vodeći se smjernicama Konzervatorskog odjela i na pravilan način dao prijedlog rekonstrukcije kula uz istočni zid. Taj rad je uz južnu kulu omogućio pristup antičkim podrumima, odnosno unutarnjem dijelu Dioklecijanove palače što bi smanjilo gužve na južnom ulazu.

 

 

Povratak