Članak

NEWS
28. rujna 2022.

U Muću završena provedba ITU brownfield projekta Društvenog doma

Općina Muć je povodom završetka ITU projekta KK.06.2.2.12.0005 „Revitalizacija Brownfield objekta u Muću"  danas je organizirala završno predstavljanje projekta. Projekt je sufinanciran s 4,5 mil kn bespovratnih sredstava Europske unije iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz ITU mehanizma namijenjenog Urbanoj aglomeraciji Split.

U sklopu održane konferencije pozdravne riječi prisutnima uputio je načelnik Općine Muć, Filip Stupalo, ispred Prirodoslovnog muzeja Split, viši kustos Bože Kokan koji je predstavio geološki vrijedno i poznato područje Muća, te Ana Jerkunica, ispred Odsjeka za provedbu ITU mehanizma Grada Splita.

Na konferenciji su sudjelovale i Olenka Dadić, ovlaštena pročelnica Upravnog odjela za ekonomske poslove Grada Splita unutar kojeg se temeljem novog ustroja Gradske uprave, nalazi ITU Odsjek, te službenice ITU Odsjeka.

Kako je istaknuo načelnik Stupalo, projekt obuhvaća revitalizaciju zapuštene i nekorištene građevine nekadašnjeg društvenog doma u Muću. Aktivnostima obnove i opremanja navedenog prostora stvoreni su kvalitetni uvjeti za odvijanje edukativnih, kulturnih i izložbenih aktivnosti koje valoriziraju prirodnu i kulturnu baštinu ne samo općine Muć, već i Urbane aglomeracije Split i Dalmatinske zagore, te promiču načela održivog razvoja.

U suradnji s Prirodoslovnim muzejom Split te lokalnim organizacijama civilnog društva, u obnovljenom prostoru će djelovati Edukacijski centar georaznolikosti u kojem će se odvijati edukativni programi i radionice iz polja geoznanosti i očuvanja okoliša namijenjeni lokalnom stanovništvu i posjetiteljima, dok će dio prostora biti namijenjen za svakodnevni rad općinskog načelnika, Općinskog vijeća i zaposlenika Općine Muć.

U nastavku programa, sve prisutne su razveselila djeca iz dječje folklorne grupe KUD Branimir 888 Muć, a koja su izvodili koreografiju Međimurje s kojim su u rujnu nastupali na Vinkovačkim jesenima, te se svima prezentirali i veliko nematerijalno kulturno bogatstvo Muća i Dalmatinske zagore.

Ubuduće će prostorom Doma odjekivati pjesma i smijeh djece kako iz obližnje Osnovne škole, tako i iz KUD-a Branimira, kao i iz brojnih udruga, od kojih već Udruga za promicanje kvalitete života Pokret Zagora koristi prostore Doma za održavanje različitih edukativnih radionica i događanja u sklopu provedbe ITU projekta „Laboratorij kreativnosti“ kojeg provode u suradnji s Općinom Muć, te su za isti ostvarili bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1,9 mil kn.

 

Podsjetimo, projekt „Revitalizacija Brownfield objekta u Muću“ jedan je od 28 projekata ugovorenih u sklopu provedbe ITU mehanizma u Urbanoj aglomeraciji Split u okviru OPKK 2014. – 2020., a za koje je osigurano 301,7 mil kn bespovratnih sredstava. Do sada je uspješno realizirano 8 projekata, dok je za 1 projekt raskinut ugovor, a 19 projekata je još u provedbi.

Projekt „Laboratorij kreativnosti“ je jedan od 16 ugovorenih projekata u sklopu provedbe ITU mehanizma unutar OPULJP 2014. - 2020., a za koje je osigurano 30,4 mil kn bespovratnih sredstava, a koji su još svi u provedbi.