Procesija i misa na Rivi za svetoga Dujma

Procesija i misa na Rivi za svetoga Dujma

Svečanom procesijom i euharistijskim ...

2010_05_07_procesija_3.jpg... slavljem na prepunoj Rivi brojni vjernici i Splićani danas su obilježili blagdan zaštitnika grada svetog Dujma. Svečano euharistijsko slavlje, s procesijom i misom, u kojem je sudjelovalo nekoliko tisuća ljudi, započelo je na Peristilu.

U procesiji, niz Hrvojevu ulicu, a potom Rivom, išli su crkveni velikodostojnici, među kojima nadbiskup Marin Barišić s još šestoricom hrvatskih biskupa te križevački vladika Nikola Kekić. U slijedu, iza relikvija svetog Dujma išli su gradonačelnik Splita, Željko Kerum, predsjednica Gradskog vijeća, Nevenka Bečić, izaslanik predsjednika Sabora, Jerko Rošin, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, kontraadmiral Ante Urlić i župan, Ante Sanader. Potom zamjenici gradonačelnika, gradski vijećnici, pročelnici gradskih službi, bivši splitski gradonačelnici, gosti grada Splita, saborski zastupnici, državni tajnici, predstavnici splitskog sveučilišta i županije, Policijske uprave i pravosudnih tijela, alkari te drugi gosti grada Splita i građani.

Propovijed s oltara, postavljenog na Rivi, na Trgu Franje Tuđmana, održao je biskup bračko-hvarsko-viški Slobodan Štambuk. On je govorio o Dujmu, „čija se himna i dalje pjeva i čije sunce nezasjenjeno sja i čija zastava se stalno vijori iz godine u godinu od onih prvih početaka do dana današnjega. Ta zastava je ista dok su se i na ovim prostorima tijekom povijesti vijorile razne zastave dok napokon nije došla i nova naša Hrvatska“. Po završetku euharistijskog slavlja na Matejušci su iz trombuna zapucali gosti iz Dubrovnika. Na velikom mulu 30 dubrovačkih trombunjera su iz svog oružja 2010_05_07_procesija_2.jpgispucali nekoliko salvi. Tradicija trombunjera stara je sedam stoljeća. Po riječima njihovog zapovjednika, Stjepe Masla, iz trombuna je danas ispucano 130 „tira“ streljiva. Fešta se potom nastavila na ribarnici, gdje je u organizaciji Grada i Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija organizirana, već tradicionalna, Fešta spize i pića, na kojoj se podijelilo 5.000 porcija njoki s plodovima mora i verdurom. Prema riječima glavnog kuhara, Mira Bogdanovića, spiza, u kojoj su uživali Splićani i brojni gosti grada, među kojima i skupina Japanaca, spravljena je od 500 kilograma njoka, 100 kg repova kozica, 100 kg liganja, 50 kg dagnji i 100 kg verdure te 20 litara maslinova ulja i 50 litara šalše. U njenom spravljanju je sudjelovalo 15 kuvara i 30 volontera – članova Udruge „Lastavice“ i gimnazijalaca.