Pretraga

Projekti

Završen

Četiri palme, KK.06.2.2.12.0008

 

O projektu:

Svrha projekta je rekonstrukcija zgrade na lokaciji A.B. Šimića 25 u Splitu na području gradskog kotara Blatine-Škrape. Projektom je planirano dovođenje objekta do razine izvedbe „visoki roh-bau“. Sam prostor će se opremiti sredstvima iz proračuna Grada Splita kako bi isti bio spreman za korištenje u kontekstu novih sadržaja izvaninstitucionalnih usluga koje će pružati na navedenoj lokaciji. Rekonstruirani prostor bit će namijenjen korištenju od strane ranjivih skupina društva; te uključuje dvije osnovne ciljne skupine koje će ga koristiti: 1) mladi stariji od 21 godine bez adekvatne roditeljske skrbi koji izlaze iz nekog oblika institucionalne skrbi koja im je dotad pružana, uključujući bivše štićenike Dječjeg doma Maestral Split, te 2) roditelji djece koja se nalaze na liječenju ili rehabilitaciji u Kliničkom bolničkom centru Split i koji nemaju uvjete za osiguranje smještaja dok im se djeca nalaze u bolnici. Na taj način projekt doprinosi ublažavanju problema kod integracije osjetljivih skupina u društvo, odnosno smanjivanja troškova života uzrokovanih nepredviđenim okolnostima. Projekt doprinosi osnaživanju izvaninstitucionalnih usluga putem povećanja kapaciteta smještajnih jedinica namijenjenih osjetljivim skupinama društva, a slijedom toga pruža podlogu za postizanje veće kvalitete života.

 

Otvorenje objekta:

16. prosinca 2022. godine izvedbom monodrame "Domaši“ Anamarije Veselčić, u Gradskom kazalištu lutaka simbolično je otvoren objekt “Četiri palme“ koji se nalazi u Šimićevoj ulici u Splitu. “Četiri palme“ tako postaju novi, topli dom za troje mladih ljudi, bivših štićenika Dječjeg doma Maestral koji sa 21 godinom napuštaju sustav institucionalne skrbi. Prvi stanari novouređenih garsonijera u obnovljenoj zgradi, prvoj ovakve vrste i namjene u Hrvatskoj, svoje su želje i planove podijelili u kratkom filmu koji je u GKL-u dirnuo sve uzvanike.

Video otvorenja:  Četiri palme - Oslonac kad treba

Gradonačelnik Ivica Puljak ponosan je na realizaciju projekta koji je, kako je kazao, puno više od toga. „Ovo je zaista jedna lijepa priča i daje smisao bavljenju javnim poslom. Zahvaljujem se pokretačima inicijative, mojim prethodnicima i vijećnicima koji su je podržavali, kao i kolegama iz nekoliko gradskih službi koji su posebno emotivno i predano na njemu radili. Split zaista zna pružiti ruku onima kojima najviše treba, a cijeli proces realizacije ovog projekta je to još jednom dokazao. Ovim mladim ljudima želim svu sreću na njihovom daljnjem životnom putu. Zaista mogu biti primjer svima da se unatoč životnim okolnostima može postići puno. Tu smo i dalje za njih.“

 

Kontakt: EU_Sluzba@split.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Grada Splita.

 

Osnovne informacije
Kod projekta:
KK.06.2.2.12.0008
Naziv poziva:
ITU - Brownfiedl na području Urbane aglomeracije Split
Naziv fonda:
Europski fond za regionalni razvoj
Naziv programa:
Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.
Nositelj projekta:
Grad Split
Početak provedbe projekta:
30.3.2020.
Završetak provedbe projekta:
30.7.2022.
Trajanje projekta:
28 mjeseci
Status:
Završen
Ukupna vrijednost projekta:
1.337.754,88 €
Bespovratna sredstva:
592.476,06 €
Ukupni prihvatljivi troškovi:
1.327.056,08 €