Pretraga

Projekti

Završen

INTELLIGENT CITIES CHALLENGE

Intelligent Cities Challenge (ICC), odnosno Izazov inteligentnih gradova, inicijativa je Europske komisije koja okuplja 130 gradova kako bi naprednim tehnologijama postigla inteligentan, društveno odgovoran i održiv rast. Ovaj program od dvije i pol godine temelji se na uspjehu Digital Cities Challengea, koji je pomogao 41 europskom gradu  da razvije stratešku viziju i putokaz za njihovu digitalne transformaciju.

Grad Split je nakon uspješne prijave u Intelligent Cities Challenge inicijativi, postao dijelom Intelligent Cities Challenge mreže u periodu 2020.-2022. godine. Partneri iz privrednog i institucionalnog sektora grada Splita u ovoj Inicijativi su Split parking d.o.o., Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, te Hrvatska gospodarska komora ŽK Split.

Gradovi koji sudjeluju u Intelligent Cities Challenge-u imaju cilj postati pokretači oporavka gospodarstva, stvoriti nove poslovne mogućnosti i poboljšati održivost i otpornost svojih gradova, industrija i malih i srednjih poduzeća kroz uvođenje naprednih tehnologija, prekvalifikaciju i usavršavanje radne snage.

Ova inicijativa u provedbi aktivnosti zauzima pristup orijentiran akciji i suradnji, pružajući vodstvo gradovima, članovima mreže, u postajanju pokretačima vlastitog zelenog, inteligentnog i održivog razvoja kroz tehnološka rješenja. Gradovi sudionici potiču se na međusobnu interakciju i učenje jednih od drugih, suradnju u kreativnom rješavanju gradskih izazova, razvoju dugoročnih odnosa i stvaranju inteligentnih ekosustava.

Uz pružanje prilagođenih stručnih savjeta, inicijativa ICC će ponuditi gradovima sudionicima  mogućnost umrežavanja i okupljanja u zajednicu, pristup obuci, mrežnim alatima i smjernicama gradova mentora. Kako bi se definirale viziju i mapa puta za provedbu aktivnosti svakog grada,  ICC program razvit će se na temelju  procjene prioritetnih pitanja i potreba svakog grada sudionika, s ciljem transformiranja gradova pomoću inteligentnih i naprednih tehnologija.

ICC je dio šireg sustava EU-a koji će se usmjeriti na ispunjavanje misije Europskog Zelenog Sporazuma (eng. European Green Deal) - izgradnja gospodarstva koje je za sve ljude i Europu koja odgovara digitalnom dobu.

Osnovne informacije
Naziv programa:
Inicijativa Europske Komisije
Nositelj projekta:
Grad Split
Projektni partneri:
Split parking d.o.o., Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, te Hrvatska gospodarska komora ŽK Split
Početak provedbe projekta:
1.12.2020.
Završetak provedbe projekta:
1.12.2022.
Trajanje projekta:
24 mjeseca
Status:
Završen