29. svibnja 2023.

Obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske i Dana hrvatskih branitelja grada Splita

Svečanom  sjednicom Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije i Gradskog vijeća Grada Splita u Vili Dalmaciji završen je današnji dio programa obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske i Dana hrvatskih branitelja grada Splita. Svečanosti u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog Sabora prigodna obraćanja imali su predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić i predsjednik Gradskog vijeća, Željko Domazet te župan Blaženko Boban i gradonačelnik Ivica Puljak.

- Hrvatska danas bolja nego što je ikad bila, nikada nismo imali slobodnu i demokratsku zemlju kao što je sada imamo. – naglasio je u svom govoru gradonačelnik Puljak ističući da je samostalnost Hrvatske izvojevana žrtvama, hrabrošću i požrtvovnošću hrvatskih branitelja, a  pred nama su sada izazovi života s novim tehnologijama i naš suživot s turizmom.

Dvodnevni program obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske i Dana hrvatskih branitelja grada Splita početo je jutros polaganjem vijenaca na groblju Lovrinac kod Središnjeg križa, zatim na Groblju branitelja iz Domovinskog rata te kod Spomen obilježju poginulim Bošnjacima-muslimanima u Domovinskom ratu. Potom su delegacije Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, HRM-a , Policijske uprave i braniteljskih udruga vijenac položile kod spomenika u Parku branitelja, a sa zgrade Gradske uprave hrvatski branitelji Zoran Buzdovačić i Mirko Ramljak su spustili 22 metra dug hrvatski barjak.

Na štandarcu na  Pjaci  uz intoniranje državne himne „Lijepa naša“ podignuta je zastava Republike Hrvatske i položen vijenac kod Spomen ploče na Narodnom trgu.

Program na sam blagdan, 30. svibnja 2023. započet će sv. misom u katedrali sv. Dujma s početkom u 19 sati, nakon koje će na Peristilu hrvatski branitelji formirati mimohod s ranim zastavama. Predvođeni HGD Stjepan Radić iz Žrnovnice i Mažoretkinjama grada Splita kretat će se preko od Peristila preko Hrvojeve i Ulice kralja Tomislava do Trga Gaje Bulata. U prigodnom programu ispred zgrade HNK Split uz HGD Stjepan Radić nastupi će Gradski zbor Brodosplit.

Program obilježavanja završit će vatrometom na Rivi s početkom u 22 sata.

Građanima Splita i splitskim braniteljima čestitamo Dan državnosti i Dan hrvatskih branitelja grada Splita!

Povratak