06. prosinca 2022.

Objavljen nacrt Plana upravljanja starom gradskom jezgrom grada Splita s akcijskim planom upravljanja posjetiteljima na javno savjetovanje

Grad Split objavio je nacrt Plana upravljanja starom gradskom jezgrom grada Splita s akcijskim planom upravljanja posjetiteljima na javno savjetovanje.

Više informacija na sljedećem linku: https://split.hr/ukljuci-se/savjetovanje-s-javnoscu/savjetovanja-u-tijeku/javno-savjetovanje-o-planu-upravljanja-starom-gradskom-jezgrom-grada-splita-s-akcijskim-planom-upravljanja-posjetiteljima

Plan upravljanja kao strateški razvojni dokument usmjeren je prema ostvarivanju održive ravnoteže između potreba zaštite, očuvanja i valorizacije UNESCO baštine te očuvanja izvanredne univerzalne vrijednosti (OUV). Samim Planom upravljanja definiraju se odgovornosti za provedbu Plana i ističe se potreba za prepoznavanjem lokalne zajednice kao važnog dionika u procesu upravljanja svjetskom baštinom, što se naglašava i kroz aktivnosti koje su usmjerene – ne samo prema obnovi kulturne baštine – nego i prema mjerama koje će omogućiti povećanje standarda življenja na području stare gradske jezgre, odnosno pridonijeti očuvanju kontinuiteta života u jezgri. Dokument je rezultat rada u koji su bili uključeni i međunarodni stručnjaci te opsežnog participativnog procesa koji se provodio kroz sve faze izrade Plana (dio edukativnih materijala dostupan je i online, na web stranicama Grada Splita).

Ovim putem pozivaju se svi građani grada Splita da se uključe u završnu razradu dokumenta davanjem vlastitih komentara i prijedloga na nacrt Plana upravljanja starom gradskom jezgrom grada Splita s akcijskim planom upravljanja posjetiteljima. Javno savjetovanje je otvoreno do 5. siječnja 2023.

Plan upravljanja starom gradskom jezgrom izrađuje se u okviru EU projekta „Palača života - grad mijena / Palace of Life - City of Changes“ koji je sufinancirala Europska unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz ITU mehanizam Urbane aglomeracije Split.

 

Povratak