Članak

NEWS
25. studenog 2022.

Održana konferencija o pozicioniranju Splita kao nautičkog središta Mediterana

„Pozicioniranje Splita kao nautičkog središta Mediterana“ tema je konferencije održane u organizaciji medijske kuće „Slobodna Dalmacija“, a kojoj je, kao jedan od panelista, nazočio i zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić.  

Među sugovornicima, panelistima, bili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić, predsjednik Uprave ACI-ija Kristijan Pavić te Ivan Kuret iz Udruženja marina HGK. Tijekom rasprave sugovornici su konstatirali kako je Hrvatska zemljopisno malena država, ali je nautički lider u svjetskim okvirima. Hrvatska ima više marina negoli prostorno veći konkurenti poput Grčke i Turske, navedeno je u raspravi.

Istaknute se velike mogućnosti Splita u njegovom pozicioniranju na karti europskog i svjetskog nautičkog turizma, posebice u smislu moguće izgradnje novih vezova i proširenja postojećih. Splitski su nautički kapaciteti, konstatirano je, prenapregnuti.  U tom smislu, zamjenik Kuzmanić istaknuo je potencijale područja Duilova i lučice „Mornar“ u budućem razvoju nautičkih kapaciteta u gradu podno Marjana. Međutim, kako je naveo, ne smiju se ignorirati gorući problemi poput zagušenosti gradskih prometnica u ljetnim mjesecima i nedostatka parkirališnih mjesta.