Članak

NEWS
19. siječnja 2023.

Otvorena izložba radova Anketnog natječaja za idejno urbanističko rješenje Gradskog projekta Istočna obala

U atriju zgrade Gradske uprave danas je otvorena izložba jedanaest radova Anketnog natječaja za idejno urbanističko rješenje Gradskog projekta Istočna obala koja će se moći razgledati do sljedećeg četvrtka, 26. siječnja. Uz izložbu natječajnih radova, javnosti je prezentiran i uvid u Javni poziv za Detaljni plan uređenja područja Korešnice u sklopu kojega se planira gradnja stanova za dugoročni najam i stanova iz programa POS-a.

„Uključivši sve zainteresirane za uređenje istočnog dijela grada kroz ovaj natječaj postigli smo sve ciljeve koje smo željeli“ - kazao je gradonačelnik Ivica Puljak na otvorenju izložbe u atriju Banovine čestitajući svima koji su sudjelovali, a posebno onima čiji su radovi nagrađeni, kao i onima koji su ga pripremali i ocjenjivali. „Svi pristigli radovi odgovorili su na zahtjev da se maksimalno smanji izgradnja u korist isključivo javnih sadržaja. Zadovoljavajuće je i prometno rješenje koje ne zahtjeva izmjene GUP-a i može se odmah krenuti u realizaciju, a dobro je riješena i kontaktna zona između Pazara, Istočne obale i Rive na način da se ona produži do kraja Dioklecijanove palače, čime taj dio postaje pješačka zona. Dobra su rješenja ponuđena i za zgradu Dalmacijavina i područja oko nje“ - rekao je gradonačelnik Puljak i ujedno izrazio zadovoljstvo što je Natječaj proveden u partnerskom odnosu sa strukom, Društvom arhitekata Splita i svim zainteresiranim dionicima, Hrvatskim cestama, Hrvatskim željeznicama i Lučkom upravom Split.

Predsjednik ocjenjivačkog suda, arhitekt Edo Šegvić, također je izrazio zadovoljstvo dobivenim radovima, a zahvalio se Gradu Splitu kao raspisivaču i investitoru, Društvu arhitekata kao provoditelju, poimence svima koji su dali doprinos u provođenju i organizaciji ovog natječaja te posebno sudionicima koji su svojim arhitektonsko urbanističkim rješenjima zadovoljili sve propisane  kriterije.

U ime provoditelja Društva arhitekata Split, Janja Novaković tajnica natječaja predstavila je tijek provođenja i istaknula kako je anketni natječaj samo jedna faza u participativnom postupku kojim će se u konačnici definirati konkretan plan izgradnje na Istočnoj obali grada.

Osim što je u provođenju anketnog natječaja po prvi put primijenjen participativan postupak, kojim je u iznalaženje mogućih urbanističkih  rješenja uključena široka javnost, Društvo arhitekata je, kako je kazala,  imalo namjeru donijeti pet jednakovrijednih nagrada, što međutim nije uspjelo zbog pravila koja propisuje njihova Komora inženjera. Ipak, radi se o jednako vrijednim radovima čija će se rješenja ravnopravno uzimati u obzir u budućim postupcima.