Članak

NEWS
23. siječnja 2023.

Predstavnici Grada Splita na B40 Balkan Cities Network Summit-u u Ateni

Predstavnici Grada Splita, na čelu s gradonačelnikom Ivicom Puljkom, sudjeluju na „B40 Balkan Cities Network Summit“ koji se od 22.- 24. siječnja održava u Ateni. Uz gradonačelnika Puljka, na summit-u sudjeluje i njegov zamjenik Antonio Kuzmanić.

Summit u Ateni okupio je 68 gradova s područja Balkana i njihove predstavnike kako bi u međusobnoj interakciji razmijenili znanja, iskustva i primjere dobre prakse u rješavanju svakodnevnih problema koji su zajednički njihovim građanima; od ekonomske neizvjesnosti, klimatske krize, pitanja osnaživanja sigurnosti i demokratskih upravljačkih načela.  

Nakon pozdravnog govora domaćina, gradonačelnika Atene Kostasa Bakoyannisa te izvješća gradonačelnika Istanbula, Ekrema Imamoglua, kojim je zaključeno prošlogodišnje tursko predsjedanje, uslijedilo je obraćanje gradonačelnika. U ime Grada Splita, nazočnima se obratio gradonačelnik Ivica Puljak koji je naglasak svog govora stavio na pozitivnim promjenama u demokratskim načelima upravljanja, posebno u sustavu lokalne samouprave. Gradonačelnik Puljak istaknuo je kako upravo gradovi mogu i moraju biti nositelji promjena. Kazao je kako je uvođenje kriterija kompetentnosti u javno djelovanje nulta točka u pozitivnim promjenama i temeljna okosnica uvođenja demokratskih upravljačkih standarda. U tom smislu kazao je kako se aktualna upravljačka politika u Splitu bazira isključivo na načelu meritornosti, pri čemu je kriterij kompetentnosti  ključan faktor na svim razinama, od službeničkog do upravljačkog. - Takve će promjene, uz digitalizaciju gradske uprave i gradskih tvrtki, poručio je gradonačelnik Puljak, značiti stvarne i opipljive koristi za građane kojima javna služba mora biti dostupan i učinkovit servis.

U poslijepodnevnim satima na programu su bilateralni susretni gradonačelnika te radne skupine koje će se baviti temama lokalnih inicijativa po pitanju klimatskih izazova, demokracije i migracija, smart city i digitalne transformacije te lokalne ekonomske i kulturne suradnje.

Plan i viziju grčkog predsjedanja B40 summit-om za 2023. godinu u sutrašnjem će obraćanju čelnicima gradova i regija iznijeti gradonačelnik Atene Kostas Bakoyannis, nakon čega slijedi rasprava o predloženoj viziji, kao i o B40 strateškom dokumentu urbane diplomacije i strateškom planu te zaključna obraćanja sudionika.