07. lipnja 2024.

Studijsko putovanje: Polaznici Ratne škole “Ban Josip Jelačić” posjetili Split

Župan Blaženko Boban i zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević primili su danas polaznike Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ koji borave u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji u sklopu studijskog putovanja i izobrazbe na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“.

Župan Boban uvodno je polaznicima vojne obrazovne institucije poželio srdačnu dobrodošlicu te ih upoznao sa povijesnim, prirodnim i privrednim karakteristikama Županije. Riječima dobrodošlice pridružio se zamjenik gradonačelnika Ivošević, poželjevši polaznicima ugodan boravak u gradu pod Marjanom.

“Ulaganje u vojsku, ulaganje je u sigurnost. Vjerujem da će savladavanje vojnih znanja i vještina biti uspješno. No, iskreno se nadam da nikada neće biti prilike da stečena znanja i primjenite, jer je mir najveća vrijednost jednog društva i države”, poručio je zamjenik Ivošević.

Načelnik Ratne škole "Ban Josip Jelačić“, brigadir Nenad Samardžić naveo je kako je škola koju vodi najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u RH koja obrazuje visoke časnike Oružanih snaga, kao i druge državne službenike da budu, istaknuo je, školovani i prepoznati kao budući ključni provoditelji Strategije nacionalne sigurnosti.

U tijeku je školovanje 26. naraštaja Ratne škole, koji pohađa 13 polaznika od kojih je osam polaznika iz RH (5 visokih časnika iz Hrvatske vojske, po jedan polaznik iz Hrvatskog sabora, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ravnateljstva policije MUP-a RH), te 5 pripadnika Oružanih snaga iz inozemstva (po jedan polaznik iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Njemačke, Sjeverne Makedonije i Slovenije).

 

Povratak