Članak

NEWS
1. prosinca 2023.

Svečano obilježeno ustrojavanje 158. brigade i 6. domobranske pukovnije HV-a

Polaganjem vijenaca na Lovrincu, misom za poginule i umrle hrvatske branitelje te svečanom akademijom u Domu HV-a “General-bojnik Ivo Jelić”, obilježena je 31. obljetnica osnutka 158. brigade i 6. domobranske pukovnije Split Hrvatske vojske.

Na ratni put postrojbi i njihove pobjede podsjetio je umirovljeni bojnik Ivica Bubić, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata 158. br. i 6. dp. HV, nekadašnji vršitelj dužnosti zapovjednika 6. domobranske i načelnik Stožera 6. domobranske pukovnije.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet istaknuo je kako je mir najveća vrijednost koje jedno društvo i jedan narod mogu imati.

„Međutim, rat je najveći ispit pred kojim se jedna država i narod mogu naći. Zahvaljujući vama i vašoj generaciji, hrvatska država taj je ispit položila. Hvala vam na pobjedama i čvrstim temeljima hrvatske države. Na generacijama koje rastu dužnost je da grade Hrvatsku kao inteligentno i tolerantno društvo koje napreduje u svijetu novog tehnološkog razvoja“, poručio je čelnik Gradskog vijeća. Riječi čestitke okupljenima uputio je i župan Blaženko Boban.

Svečanosti su nazočili  i predstavnici HRM-a, Policijske uprave, gradski i županijski vijećnici te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Podsjetimo, 158. brigada i 6. domobranska pukovnija HV-a splitske su postrojbe nastale reorganizacijom 114. brigade HV-a, a čiju je jezgru činio Škverski bataljun.