31. siječnja 2023.

U atriju Banovine otvorena izložba „Domobranstvo u Domovinskom ratu“

U organizaciji Muzeja Domovinskog rata danas je u atriju zgrade Gradske uprave otvorena izložba pod nazivom „Domobranstvo u Domovinskom ratu“ koja podsjeća na  početke formiranja domobranskih postrojbi u Domovinskom ratu te njihov razvoj i ratne putove s posebnim naglaskom na postrojbe Zbornog područja Split.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Ivica Puljak koji je tom prigodom pozvao sugrađane, a posebno školsku djecu,  da do kraja veljače razgledaju izložene eksponate.

-Ovdje se prisjećamo epizoda iz Domovinskog rata koje su nam svima u sjećanju i uloge domobranstva u njima, te svih onih ljudi zbog kojih mi danas živimo u miru i slobodi. U ovim trenutcima, kako je kazao, postoji čitav jedan narod koji se svim sredstvima bori za svoju slobodu i nadam se da će se uskoro uspjeti izboriti.

O izložbi, razlozima njezina nastanka i izloženim eksponatima uvodno je govorio ravnatelj Muzeja Domovinskog rata, Matej Gabrilo, a potom i koautorica Petra Šimić, a prigodne govore su imali su izaslanica ministra hrvatskih branitelja Ivana Sedarević Bralić, izaslanik ministra obrane Ivica Ušljebrka te župana Splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić.

Pomoću izloženih predmeta i edukativnih panoa koji ih sadržajno prate, kako je kazala koautorica izložbe Petra Šimić, posjetitelji  se mogu upoznati s nastankom i ratnim putovima domobranskih postrojbi tijekom Domovinskog rata.

Predmeti poput uniformi, vojne opreme i odlikovanja, zajedno s multimedijalnim sadržajem kao što su fotografije i video uradak nastao od autentičnih videozapisa iz Domovinskog rata, daju sveobuhvatan pregled razvoja Domobranstva kao dijela Oružanih snaga Republike Hrvatske u Domovinskom ratu.

Tadašnji predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, 24. prosinca 1991. svojom je odlukom ustrojio domobranstvo kao sastavni dio hrvatskih oružanih snaga, a prvi zapovjednik general Zvonimir Červenko ustrojio je niz jedinica za obranu od velikosrpske agresije. Postrojbe domobranstva bile su na razini pukovnija, bojni i satnija te su dale veliki doprinos u obrani Hrvatske, a posebno su se istaknule u akcijama Bljesak i Oluja.

Posjetiteljima izložbe bit će predstavljen i kratki povijesni pregled hrvatskog domobranstva od 1868. do 1945. godine praćen autentičnim fotografijama koje je za potrebe izložbe ustupio Hrvatski povijesni muzej iz Zagreba.

 

Povratak