10. siječnja 2023.

U Splitu uskoro jedan od najmodernijih inteligentnih transportnih sustava u Europi

Svoj digitalni potpis na Ugovor o uvođenju inteligentnih transportnih sustava na funkcionalnom prometnom području grada Splita vrijedan 11.967.289,80 EUR danas su u Gradskoj upravi stavili gradonačelnik Ivica Puljak i predstavnici odabrane Zajednice ponuditelja KING ICT d.o.o. Plamenko Barišić i Ericsson Nikola Tesla d.d. Gordana Kovačević.

Nositelj projekta je Grad Split, a partneri su Grad Solin, Hrvatske ceste, Lučka uprava Split i Županijska uprava za ceste Splitsko-dalmatinske županije. Inteligentni transportni sustavi (ITS) predstavljaju nadgradnju klasičnog sustava prometa i transporta kojom se postiže znatno poboljšanje organizacije i odvijanja prometa. Sa sobom donose učinkovitiji prijevoz i povećanje sigurnosti u prometu, udobnost i zaštitu putnika, smanjenje emisije štetnih plinova. U prijevodu, ovaj, jedan od najmodernijih ITS-ova u Europi, zahvaljujući visokotehnološkoj regulaciji, ubrzat će protočnost prometa u Splitu, smanjiti gužve, povećati sigurnost i omogućiti da se maksimalno iskoriste postojeći prometni kapaciteti. Vrijednost ugovora je 90.167.544,78 HRK s PDV-om odnosno 11.967.289,80 EUR, a sufinancira ga Europska unija iz Kohezijskog fonda, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Implementacija će se izvoditi po principu projektiraj i realiziraj (eng. design & build), što znači da izvođač radova vodi sve faze projekta, od projektiranja do izvođenja radova na projektu te jamči za ugovorene standarde.

Gradonačelnik Ivica Puljak rekao je kako će ovaj sustav olakšati kretanje, podići razinu sigurnosti u svim vrstama prometa koje koriste građani i posjetitelji, ali i donijeti uštede i u vremenu i u troškovima. „Inteligentni način upravljanja prometom u Splitu prilika je za unaprjeđenje i optimizaciju kvalitete prometa prije negoli se ostvare svi odavno najavljeni, veliki infrastrukturni zahvati koji čekaju više desetljeća, kao što su ulazi u Split, raskrižje na Širini i izlaz iz Gradske luke. Kada završimo s provedbom, imat ćemo alate za upravljanje prometom i pružanje informacija u stvarnom vremenu, a naglašavam i kako ovaj projekt ujedno integrira nekoliko mjera definiranih Planom održive urbane mobilnosti koji za konačni cilj ima povećanje broja putnika u javnog prijevozu.“

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević rekla je kako se inteligentna transportna rješenja zbog svojih mnogostrukih dobrobiti sve više implementiraju u urbanim sredinama: „Čestitam Gradu Splitu na poduzimanju ovog tehnološkog iskoraka koji će pozitivno utjecati na efikasnost i sigurnost prometa kao i na zadovoljstvo građana i posjetitelja. Ericsson Nikola Tesla Grupa na svojoj splitskoj lokaciji zapošljava gotovo 800 stručnjaka, a također smo najveći ICT razvojno-istraživački centar u Dalmaciji. Veseli me što će stručnjaci naše kompanije dati svoj doprinos realizaciji ovog projekta, a kao građani uživati u koristima koje će donijeti.“

Predsjednik uprave KING ICT-a Plamenko Barišić istaknuo je kako ih raduje što su dobili priliku raditi na projektu koji će Splitu omogućiti da postane grad s jednim od najmodernijih inteligentnih transportnih sustava u Europi: „Uvjereni smo da će građanima veliki benefiti koje nosi realizacija ovog projekta biti opipljivi na dnevnoj bazi. Odnedavno smo i mi otvorili svoje urede u Splitu te nas veseli svaki dodatni tehnološki napredak na jugu Hrvatske koji je prepun potencijala.“

Sustav obuhvaća niz rješenja – omogućuje upravljanje prometom pomoću semaforskog sustava, videonadzor, aplikacije za informiranje putnika o situacijama u prometu, sustav za informiranje vozača putem izmjenjivih prometnih znakova na dvije ključne lokacije, prioritizaciju vozila javnog prijevoza i hitnih službi, sustav za praćenje vremenskih uvjeta  te opremanje Centra za kontrolu i nadzor prometa.

Ovaj moderni ITS podrazumijeva i više podsustava, jedan od kojih je „Upravljanje prometom – semaforski sustav i adaptivno upravljanje prometom“, što će omogućiti optimiziranje semaforskih programa kako bi se uravnotežilo vrijeme prolaska vozila i prosjeka zaustavljanja na cestama. Građanima će biti dostupna aplikacija za informiranje putnika koja će im dati pristup svim važnim prometnim informacijama, a integrira podatke iz različitih podsustava (pametno parkiranje, javni gradski prijevoz putnika, informiranje o stanju u prometu i slično). Aplikacija korisnicima šalje precizne i pouzdane informacije, pri čemu može pomoć u izboru načina i vremena prijevoza, rute ili nekih drugih odluka vezanih za putovanje.

Tu su i podsustav za videonadzor koji uključuje niz kamera, usluga informiranja vozača putem promjenjivih prometnih znakova te podsustav za prioritizaciju vozila javnog gradskog prijevoza i žurnih službi. Svi sustavi ITS-a međusobno su povezani te objedinjeni u Centru za upravljanje prometom – središnjoj kontrolnom sobi gdje se promet nadgleda i kontrolira.

Potpisivanju ugovora nazočili su i vršitelj dužnosti ravnatelja SAFU - Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Dragan Jelić, ravnatelj Županijske uprave za ceste Petar Škorić te predstavnici Grada Solina i Hrvatskih cesta.

Rok za realizaciju prema potpisanom Ugovoru je treći kvartal 2025. godine.

 

Povratak