16. veljače 2023.

Jednoglasno usvojen Plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća jednoglasno je usvojen Plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a „Povijesni kompleks Splita s Dioklecijanovom palačom“ koji je osnova za funkcionalan i održiv način upravljanja vrijednom kulturnom baštinom s ciljem očuvanja izvanredne univerzalne vrijednosti UNESCO-ovog svjetskog dobra.

Gradonačelnik Ivica Puljak rekao je kako je ova točka u dnevnom redu današnje sjednice Gradskog vijeća jedna od najvažnijih. „Plan upravljanja je dokument koji se dugo radio, ovo je treći pokušaj i vjerujem kako će ovaj put biti uspješan. Izrađen je prema svim standardima struke i što je najvažnije u suradnji s građanima Splita i stanovnicima gradske jezgre. Osnovni cilj je zadržavanje života u staroj gradskoj jezgri. Naš Plan je napravljen slično kao i Plan upravljanja u Dubrovniku, a on se u primjeni pokazao zaista dobar.“

Početkom 2022. godine Grad Split je pokrenuo izradu Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a u sklopu EU projekta Palača života - grad mijena/Palace of Life - City of Changes“ koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Plan upravljanja izrađen je za razdoblje od 2023. do 2030. godine, kako bi se programski uskladio sa Strategijom razvoja grada Splita do 2030. godine koja predstavlja temeljni strateški akt kojim se definira smjer razvoja grada Splita u trećem desetljeću 21. stoljeća. Izrađivač Plana je Urbanex.

 

Plan upravljanja možete preuzeti/pogledati u prilogu.

 

Povratak