2009

Javna priznanja 2009.

Komisija za dodjelu javnih priznanja Grada Splita na sjednici održanoj 13. ožujka 2009. donijela je odluku o dodjeli četiri Nagrade za životno djelo, četiri osobne nagrade te tri skupne nagrade.
 

U kategoriji osobnih nagrada za 2008. godinu nagrađeni su:

EDO ŠEGVIĆ, dipl. ing. arh. – za postignuća u oblasti arhitekture 
Arhitekt Edo Šević rođen je 1949. u Splitu. Diplomirao je 1973. godine na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Radi kao urbanist, projektant arhitekture i interijera. Projektirao je cijeli niz arhitektonskih građevina: stambenih, poslovnih, zdravstvenih, školskih i vjerskih objekata, izrađuje projekte uređenja terena i interijera. Njegov radni opus uz arhitekturu širi se na grafički dizajn, karikaturu i spisateljevo.
Poseban interes mu je pučka arhitektura Dalmacije i njeni fenomeni.
U svojim brojnim prošlogodišnjim idejnim i izvedbenim projektima svjetovne, sakralne ili pejsažne arhitekture unio je poetiku lokalnog graditeljskog nasljeđa čime je pridonio očuvanju autentičnosti prostora.
Autor je knjiga izuzetnog esejističkog i dokumentarističkog senzibiliteta kojima ukazuje na vrijednosti mediteranske arhitekture, kao i čitav niz eseja o fenomenima gradnje u Dalmaciji.
Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i priznanja. 


mr. IVAN MUSIĆ - za osebujan književni rad 
Ivan Musić rođen je u Sarajevu 1953. godine, gdje je 1976. godine diplomirao kao inženjer strojarstva na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a 1985. godine magistrirao na istom fakultetu. Od 1992. živi i radi u Splitu. Godine 1993. zauzeo je drugo mjesto u Hrvatskoj u kategoriji software-a specijalne namjene. Godine 2003. objavio je znanstveno-fantastični roman "Sablja" za koji je 2004. dobio nagradu "SFERA" kao hrvatski znanstveno-fantastični roman godine. Prošle godine je objavio znanstveno-fantastični roman "Božja Jednadžba".
Ivan Musić piše pod pseudonimom Ivan Gavran i vrhunski je stručnjak na području informatike što se podsvjesno provlači njegovim djelima.
Knjiga “Božja jednadžba”, kao i prethodna - “Sablja”, formalno je znanstveno fantastičnog žanra, ali u svojoj dubini ona je suvremeno štivo koja govori o našim svakodnevicama. Musić koristi dimenziju znanstvenosti da bi objasnio sudar naše svakodnevice, naših dvojbi i stremljenja u kontekstu suvremenosti ili možda koraka naprijed od te suvremenosti. Fantastičnost je ovdje tek kao katalizator naših osobnih i intimnih procesa koje Musić suptilno nazire i objašnjava.


profesor DR.SC. IVAN ĐIKIĆ - za osebujan znanstveno istraživački rad na području medicine
Dr. Ivan Đikić rodio se 1966. godine u Zagrebu, gdje je 1991. godine završio i Medicinski fakultet u rekordnom roku od četiri i po godine. Od 1992. do 1997. godine bio je na usavršavanju u laboratoriju prof. dr. Josepha Schlessingera u New Yorku, gdje je i doktorirao, a od 1997. godine voditelj je laboratorija za molekularnu biologiju tumora u Ludwigovom Institutu za istraživanje raka u Švedskoj. Godine 2002. izabran je za redovitog profesora Medicinskog fakulteta Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, gdje i danas radi, a kao izvanredni profesor predaje i na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, te je voditelj Laboratorija za molekularnu biologiju tumora u MedILS-u.
Svojim je angažmanom ostvario nekoliko projekata koji su vrlo važni za razvoj vrhunske znanosti u našem Gradu. 

Pokretanjem laboratorija za proučavanje tumora u MedILS-u, u našem je Gradu stvorio jedini prostor u Republici Hrvatskoj u kojemu se radi vrhunska znanost, potpuno ravnopravna znanosti na najboljim svjetskim znanstvenim centrima. Prošle godine s naznakom znanstvenika MedILS-a objavio je više znanstvenih radova u prestižnim svjetskim znanstvenim časopisima Nature i Science.
Sav angažman oko splitske znanosti, u MedILSu i na Medicinskom fakultetu, profesor Đikić radi potpuno volonterski bez ikakvog honorara. 

U Splitu je organizirao desetak vrhunskih znanstvenih kongresa, čime promovira naš grad i čini ga prepoznatljivim među najboljim znanstvenicima današnjice. 


PROF.DR.SC.EDUARD VRDOLJAK - za osobite zasluge na izgradnji i uređenju Centra za onkologiju i radioterapiju KBC Split 
Profesor doktor Eduard Vrdoljak je rođen 1964. godione u Livnu, studij medicine završio u Splitu, voditelj Centra za onkologiju i radioterapiju KBC-Split, izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu, predsjednik Županijske Lige protiv raka, predsjednik Udruženja za onkološka istraživanja jugoistočne Europe, suradnik je brojnih uglednih domaćih i međunarodnih institucija, te sudjeluje i vodi znanstvena istraživanja i projekte. Prof. dr. Vrdoljak neumorno svih ovih godina radi na projektu dogradnje i modernizacije splitske Onkologije kako bi ona bila primjerena potrebama bolesnika, ali i osoblja. Zahvaljujući svom iznimnom radnom elanu i pozitivnoj energiji, 2008. godine uspio je, nakon 35. godina, uz pomoć donacijskih sredstva (što je jedinstven primjer u zemlji), dograditi i renovirati splitski Centar za onkologiju u kojem se liječe bolesnici iz četiri županije. U akciju „Centar od ljubavi" umrežilo se više od 10 tisuća donatora - tvrtki, institucija, pojedinaca. Nova splitska Onkologija „CENTAR OD LJUBAVI" zahvaljujući upravo osobnom angažmanu prof. dr. Vrdoljaka, kao i pomoći mnogobrojnih donatora, uskoro će započeti s radom. 

 

Skupne nagrade Grada Splita za 2008. godinu:


ŽUPANIJSKOJ LIGi BORBE PROTIV RAKA - za zasluge u borbi protiv raka 
Utemeljena 1967. godine s jednim ciljem: Pomoć u borbi protiv jedne od najstrašnijih bolesti sadašnjice - raka! Ove godine slavi 40-tu obljetnicu svoga djelovanja. U 40 godina rada primarni zadatak Lige bio je podignuti zdravstvenu svijest pučanstva kada je u pitanju mogućnost rane detekcije i prevencije raka. Liga je bila inicijator gradnje Centra za onkologiju 1972. godine i tijekom svih ovih godina potpomagala kupnji novih aparata za uspješnije liječenje pacijenata. Županijska liga protiv raka pokrenula je projekt u partnerstvu sa Slobodnom Dalmacijom i Brodomerkurom za završetak modernizacije i dogradnje Centra za onkologiju pod nazivom 'Centar od ljubavi. Cilj je bio donacijama prikupiti 1,5 milijuna kuna, no taj je cilj i premašen - pa se za godinu dana, koliko je akcija, trajala umrežilo više od tri tisuće dobrih ljudi koji su donirali više od 4,6 milijuna kuna. To je bila točka na „i" za početak gradnje kata i modernizacije Centra za onkologiju u Splitu. 

Svojim izuzetnim angažmanom Liga je zavrijedila ovo visoko gradsko priznanje. 


KLAPI „LUČICA” - za promicanje i očuvanje dalmatinskog glazbenog izraza 
Klapa je osnovana daleke 1966. godine. U svom amaterskom radu klapa je nailazila na mnogobrojne teškoće, koje su uvijek, napornim, ali profesionalnim radom i entuzijazmom svakog pojedinog člana, uspješno savladavali uz minimalnu potporu sa strane. Postigli su zavidne uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu te snimili mnogobrojne pjesme.
U svibnju 2008. godine, točno na dan jubilarnog koncerta izašao je i novi CD „Lučice" pod nazivom „Pismo moja, hrli tamo...". Klapa, koja je u oblasti kulture i umjetnosti, a na polju glazbenog stvaralaštva u protekle 42 godine postigla zavidne rezultate, dostojno je prezentirala i širila dalmatinsku pjesmu po Hrvatskoj i inozemstvu, ali i pozitivno utjecala na formiranje novih klapa, te tako pridonijela da se mnogi stari napjevi ne zaborave, a ljubav za našu pjesmu ostane mladim generacijama. 

 

KULTURNO UMJETNIČKOM DRUŠTVU “JEDINSTVO” - za promicanje i očuvanje folklornog nasljeđa 
To ugledno i jedno od najstarijih kulturno-umjetničkih društava u Hrvatskoj u 2009. godini obilježava svojih 90 godina postojanja i rada. Od davne 1919. godine, kada je nastalo udruživanjem nekoliko splitskih gradskih pjevačkih zborova u jedinstveno društvo do danas tisuće mladih prošlo je kroz taj ansambl koji danas ima oko 400 aktivnih članova u plesnom ansamblu, mandolinsko-tamburaškom orkestru, mješovitoj klapi, Školi mandoline i gitare, Školi folklora, dječjem ansamblu i veteranskoj sekciji. KUD „Jedinstvo" je u mnogo navrata predstavljalo našu zemlju na raznim manifestacijama u inozemstvu te sudjelovalo na otvaranju niza međunarodnih sportskih i kulturnih manifestacija u cijeloj županiji, a u gradu Splitu nema važnijeg događaja na kojemu svoj doprinos programu ne daju i članovi KUD-a "Jedinstvo".
Poseban je doprinos KUD-a „Jedinstvo" u turističkoj ponudi našeg grada jer se radi o amaterskom društvu koje jedino u ovoj regiji ima na repertoaru 10 vrhunskih koreografija iz svih dijelova Hrvatske, zbog čega su desetljećima redovni gosti ljetnih koncerata na otvorenom. Poseban je doprinos članova KUD-a u pomoći društvima koji brinu o osobama s tjelesnim poteškoćama, a za koje KUD "Jedinstvo" uvijek nalazi vremena za nastup i pomoć u radu.
 

Nagrada za životno djelo:


PETRU LOVRIĆU – za osobite zasluge u izgradnji i očuvanju gradskog groblja Lovrinac i suradnji s udrugama veterana. 
Petar Lovrić rođen je 15. veljače 1948.godine u Splitu. Po završetku srednje građevinske škole-arhitektonskog smjera u Splitu završio je i Višu građevinsku školu u Zagrebu. Od1968. godine zaposlen je na groblju "Lovrinac" kao građevinski tehničar da bi svojim istaknutim radom došao do rukovoditelja groblja. Od  2006. godine obnaša dužnost savjetnika direktora.
U svom radu spojio je visoku profesionalnost i racionalnost rukovodioca, s njemu svojstvenim osjećajem za dužni pijetet i ljudskost prema ovom, za svakom od nas važnom, mjestu najdubljih ljudskih emocija, sjete, uspomena… To zna veliki broj građana ovoga grada, koji su pratili njegov rad i uspjehe ili se u neizbježnim ljudskim situacijama susretali s njim. Posebno je za vrijeme Domovinskog rata do danas nastojao udovoljiti svakoj molbi za dostojan ukop stradalih, prognanih i izbjeglih Hrvata, kao i sudionika II. Svjetskog rata, a posebno sudionika Domovinskog rata.
Uložio je ogroman napor u izgradnji reprezentativnog spomen-parka hrvatskim domobranima, groblja za poginule i umrle sudionike Domovinskog rata i preuredio Partizansko groblje
Sve svoje slobodno vrijeme posvetio je sportu, posebno u radu sa mladima HNK "Hajduk", što generacije športaša i športskih radnika dobro znaju koliko je to angažiranje zahtijevalo samoodricanja i rada.
Za svoj profesionalni i športski rad dobitnik je više uglednih priznanja. 

 

DR. FRA. PETRU BEZINI - za osobiti istraživačko - publicistički rad na izučavanju povijesne građe
Dr. fra Petar Bezina rođen je u Prugovu 1917. godine. Nakon završene klasične gimnazije u Sinju i diplomiranja filozofije i bogoslovije u Makarskoj zaređen je za svećenika u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu 1942. godine. Nakon položenog ispita za ispovijedanje 1943. imenovan je članom samostana Gospe od Zdravlja u Splitu.
Kroz vrijeme službovanja diplomirao je na teološkom fakultetu u Zagrebu, te obranio doktorsku disertaciju. Također kao izvanredni polaznik upisan je na ljubljanskom teološkom fakultetu na kom je doktorirao crkvenu povijest. Kao izvanredni student upisao je u Zagrebu civilno pravo na Pravnom fakultetu. Autor je mnogih znanstvenih knjiga, stručnih članaka, a bio je i sudionik na mnogim znanstvenim skupovima. Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada i priznanja među kojima se, svakako, ističe Nagrada Splitsko dalmatinske županije za životno djelo. Najcitiraniji je hrvatski povjesničar.
Bio je član saborske Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava. O njemu i njegovu radu pisali su mnogi ugledni hrvatski autori.
Dr. Bezina je živa enciklopedija - može se slobodno reći živa legenda Franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja.
Uz znanstveni rad bavio se i dokumentarnim filmom, a kao zapažene naslove pamtimo njegove dokumentarce: Čudotvorna Gospa Sinjska (1965.) i Visovac(1966.). Svojim radom i kao svećenik i kao znanstvenik-istraživač sačuvao je brojne vrijedne povijesne trenutke hrvatskog naroda od zaborava. 

 

MATKU TREBOTIĆU - za osobita likovna dostignuća 
Matko Trebotić rođen je 13. siječnja 1935. godine u Milni na otoku Braču. Osnovnu školu završava u Splitu. 1955. Maturira na Klasičnoj gimnaziji u Splitu, te 1961. diplomira arhitekturu. Za vrijeme studija intenzivno slika. Sudjeluje na brojnim studentskim izložbama. Godine 1968. prvi put samostalno izlaže u galeriji Sveučilišta u Bochumu. Odjeci likovne kritike bili su poticaj za daljnji rad.
Ponukan uspješnom izlagačkom djelatnošću u zemlji i svijetu, živi od tada kao slobodan umjetnik. Nastaju prvi grafički listovi u Firenci, a potom će uspješno raditi u Parizu, Rimu, Milanu,..... Splitu i Zagrebu. Njegov opus prošao je niz faza, rastući na nevjerojatnoj radnoj energiji. Postoji obilje povijesno-umjetničkih uvida u Trebotićevo djelo, a u hrvatskoj, pa dijelom i u europskoj suvremenoj kritici obilježeno je kao malo koje drugo djelo domaćih autora.
Ako su kritika i publika od početka bili fascinirani simboličkim sedimentima sižea Trebotićevih djela, očigledno je da su njegovi ikonografski motivi vremenom postali dijelom bujne i u sebe sigurne slikareve retorike.

Svim time Trebotić se potvrdio ne samo kao svojevrsna klasična marka hrvatske suvremene umjetnosti, nego i kao mudar slikar koji svoju žetvu pažljivo zna pospremiti u korice izvanrednih kataloga i monografija, te na zidove prestižnih muzejskih zbirki.
 

PROF. DR. TOMISLAVU MARASOVIĆU - za osobiti znanstveno istraživački rad u oblasti povijesti umjetnosti Tomislav Marasović rodio se 1929. godine u Splitu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Studij povijesti umjetnosti i kulture diplomirao je 1955. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1958. godine obranio svoju doktorsku disertaciju. Od 1956. do 1980. kao znanstveni suradnik Urbanističkog zavoda Dalmacije u Splitu sudjeluje u istraživačkim i restauratorskim radovima u Dioklecijanovoj palači u Splitu i u povijesnim jezgrama drugih dalmatinskih gradova, a bio je pokretač i glavni urednik časopisa Urbs. Nakon završenoga specijalističkog studija na ICCROM-u 1966. godine, postaje asistent, a zatim i profesor u Rimu na Međunarodnom studiju konzervacije arhitektonskih spomenika. Godine 1979. izradio je elaborat na temelju kojega je Povijesna jezgra Splita s Dioklecijanovom palačom upisana u popis Svjetske kulturne baštine.
Senat Sveučilišta u Splitu dodijelio mu je 2000. godine počasno znanstveno zvanje Professor emeritus, omogućivši mu i nakon umirovljenja pedagoško djelovanje.
Prof. Tomislav Marasović kao istaknuti hrvatski povjesničar umjetnosti svojim je znanstvenim radom ostavio ogroman opus kojega koriste generacije mlađih mu kolega, ali i povjesničara, arheologa, sociologa te svakako konzervatora. Raznovrsnost njegovih znanja neprocjenjive je važnosti što on nesebično dijeli s mlađim kolegama. Prof. Tomislav Marasović je 1975. godine bio osnivač Poslijediplomskog studija za graditeljsko nasljeđe koje je iznjedrilo brojne stručnjake zaštite spomenika kulture. Prof. Marasović i danas radi kao nastavnik na tome značajnome studiju
Cjelokupan rad prof. Marasovića obilježen je znanstveno – istraživačkim radom i suradnjom s najuglednijim domaćim i međunarodnim institucijama.
Valja istaknuti da je Marasović dobitnik mnogih najviših strukovnih nagrada među kojima i državnu nagradu za životno djelo „Vladimir Nazor" koju je dobio 2000. godine. Odlikovan je u više navrata najvišim, državnim odličjima među kojima i odlikovanjem danske kraljice te redom viteza Talijanske Republike.