Dan grada Splita - sv.Dujam

Dan grada Splita - sv.Dujam

Dan grada se slavi 7. svibnja, na dan koji se vezuje uz mučeništvo zaštitnika grada svetog Dujma. Povodom Dana grada, uoči blagdana sv. Dujma, organizira se Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Splita na kojoj se uručuju nagrade laureatima i to za životno djelo, te osobne i skupne nagrade.

Uoči 7. svibnja, ritualno se otvara raka sv. Dujma, a na sam blagdan njegove moći uz procesiju se pronose gradskom jezgrom s misnim slavljem nekad u katedrali ili pred njom, a danas na splitskoj Rivi.

Zaštitnik Splita je sveti Dujam (sv. Duje), biskup Salone, mučenik iz 304. godine. Suzaštitnici su sveti Anastazije (Staš) i blaženi Rajnerije (Arnir). Kao zaštitnica osobito se štuje i Gospa od Pojišana.

Sveti Dujam (lat. Domnius, Doimus, za Splićane sveti Duje) je kršćanski martir (grč. mučenik, junak vjere) iz 3. stoljeća naše ere, a njegovo štovanje je najvrjednija splitska tradicija. Njegovi zemni ostaci pohranjeni su u gradskoj prvostolnici - katedrali Uznesenja blažene djevice Marije (manji dio Dujmovih kostiju je i u rimskom Lateranu - prvotnom sjedištu poglavara rimokatoličke crkve, zajedno s drugim dalmatinskim mučenicima te porečkim sv. Maurom). Riječ je o Mauzoleju cara Dioklecijana, iz kojeg su u 7. stoljeću izbjeglice iz Salone uklonili antičke kipove i carev sarkofag, a potom iz srušenih bazilika u Saloni, prenijeli kosti Dujma, prvog solinskog biskupa i Anastazija, nakon čega je mauzolej posvećen za metropolitsku crkvu.

Najjužnija crkva sv. Duje u Škaljarima u Kotoru  obnovljena je 2005. godine donacijama iz grada Splita.