2010

Javna priznanja 2010.

Dodjela nagrada za životno djelo, osobnih i skupnih nagrada Grada Splita za 2009. godinu


Komisija za dodjelu javnih priznanja Grada Splita na sjednici održanoj 22. ožujka 2010. godine donijela je odluku o dodjeli pet nagrada za životno djelo, jednu osobnu nagradu, te četiri skupne nagrade.

 


U kategoriji Nagrada za životno djelo u 2009. godini nagrađeni su:


Prof. dr. sc. PETAR GRISOGONO – za osobiti doprinos gospodarskom i društvenom životu,stručni i pedagoški doprinos  u formiranju i odgoju brojnih generacija mladih stručnjaka s područja elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.
Prof. dr. sc. Petar Grisogono rođen je 1924. godine u Ljubuškom. Srednju školu završio je u Splitu 1942. godine, a na Tehničkom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1953. godine, gdje je i doktorirao 1974. godine. Od 1953. do 1978. godine radi u kaštelanskoj tvornici cementa „Partizan“ u kojem razdoblju je pod njegovim stručnim vodstvom izvršena modernizacija većine tvornica cementa našeg industrijskog bazena. Godine 1979. godine postaje izvanredan profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu do 1997. godine kada odlazi u mirovinu.
Posebno treba istaknuti svestranost prof. dr. sc. Petra Grisogona na mnogim poljima društvenog života. Osnivač je  Hrvatsko – njemačkog društva u kojem je od 1992. do 1998. godine obnašao dužnost predsjednika. Tijekom Domovinskog rata uložio je poseban napor da se u svijetu sazna istina o agresoru na RH, te istina o ratu i ratnim stradanjima. Član je Udruge hrvatski domobran, Hrvatskog plemićkog zbora, Društva za zaštitu životinja, Društva za zaštitu kulturne baštine.
Također treba spomenuti  i njegovu nesebičnost u darivanju izuzetno vrijedne obiteljske ostavštine neprocjenjive vrijednosti, umjetnina iz XVII i XVIII stoljeća koje su izložene u riznici katedrale sv. Dujma, obiteljske biblioteke sa preko 400 naslova na temu umjetnosti koju je darovao Srednjoj umjetničkoj školi u Splitu, te filmova o privrednom i društvenom životu našeg Grada iz prve polovice XX stoljeća koje je snimao tijekom svog plodnog radnog razdoblja, a koje je darovao Državnom arhivu Split.
Dobitnik je raznih nagrada i priznanja.


DUŠKO BOŽINOVIĆ – za 45. godina humanosti i nesebičnog doprinosa u spašavanju i ozdravljenju njemu nepoznatih ljudi tijekom kojih je 175 puta darovao 70 litara krvi.
Duško Božinović rođen je 1946. godine. Zaposlenik je gradskog komunalnog poduzeća „Promet“ već 42 godine. Od 1969. godine  kada je pri „Prometu“ ustanovljen Klub dobrovoljnih darivatelja krvi on je njegov stalni član, a dugo vremena i njegov predsjednik.
Prvi put je darovao krv 1964. godine sa 18 godina i od tada pa do danas  postao hrvatski rekorder u darivanju krvi. Samozatajan i skroman, a velik u svojim djelima naš sugrađanin gosp. Božinović jednom je rekao: „Nakon što darujem krv obuzme me osjećaj sreće i dobrote zbog spoznaje du ću možda spasiti nečiji život i zato se uvijek vraćam“.
Dobitnik je više odlikovanja i nagrada od kojih su najznačajnije: odličje  Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, nagrada Ponos Hrvatske i Povelja Splitsko – dalmatinske županije.


VLADIMIR BEARA – za osobite  zasluge u športu.
Jedan od najboljih europskih vratara pedesetih godina prošlog stoljeća Vladimir Beara je rođen 1928. godine u Zelovu pokraj Sinja. Za Hajduk je počeo igrati slučajno 1946. godine, a već 1947. godine igrao je za seniorsku momčad. Za nogometni klub „Hajduk“ odigrao je 308 nastupa, osvojio prvu poslijeratnu titulu prvaka tadašnje države 1950., a potom 1952. i 1954/55.“Veliki Vladimir“ kako su ga Englezi prozvali bio je sudionik tri svjetska prvenstva u nogometu: 1950. godine u Brazilu, 1954. u Švicarskoj i 1958. u Švedskoj. Nastupio je na Olimpijskim igrama 1952. godine u Helsinkiju gdje je Jugoslavenska reprezentacija osvojila srebrnu medalju. Ipak najveće priznanje na nogometnom terenu dobio je igrajući 1953. godine za reprezentaciju Europe protiv Engleske, te je ostao upisan kao naš prvi i jedini vratar na mreži reprezentacije Europe. Nakon završene visoke trenerske škole radio je kao trener raznih svjetskih i  klubova bivše države. Još jedan veliki trenutak ostvario je kada se 1970. godine vratio u svoj matični „Hajduk“ u kome je kao pomoćnik Slavka Luštice, početkom ljeta 1971. godine, proslavio Hajdukov sportski trijumf kada je Hajduk poslije 16 godina ponovno osvojio titulu prvaka Jugoslavije. Legenda splitskog „Hajduka“ od 2007. godine član je Kuće slave splitskog športa, a 2008. godine Predsjednik Republike Stjepan Mesić odlikovao ga je odličjem Reda Danice hrvatske s likom Franje Bučara


RATOMIR KLIŠKIĆ –za osebujan umjetnički rad i doprinos kazališnoj, a posebno opernoj umjetnosti u Splitu i Hrvatskoj.
Rođen je 1942. godine u Splitu , gdje je stekao osnovno i srednje stručno obrazovanje. Bogatu umjetničku karijeru započeo je u svom rodnom Gradu kao član klape „Kantaduri“ pod vodstvom maestra Ljube Stipišića, a potom u Hrvatskom narodnom kazalištu u kojem je ostao punih 35 godina, do umirovljenja. Ratomir Kliškić je debitirao 1974. godine u naslovnoj ulozi opere „Nikola Šubić Zrinski“ Ivana Zajca koju je odigrao  više od tristo puta, a ona je vremenom postala temeljnom ulogom njegova repertoara, simbolom njegove umjetničke i ljudske osobnosti. Od njegovih važnijih ostvarenja u djelima hrvatskih autora osobito treba istaknuti lik pjesnika Frane u operi „Adel i Mara“ Josipa Hatzea, te naslovni lik u operi-oratoriju „Petar Svačić“ Jakova Gotovca koji je tumačio na praizvedbi djela.
Svojom markantnom pojavom i talentom ubrzano je osvojio, najprije pozornicu HNK Split i sve hrvatske pozornice, a potom i svjetske pozornice.Unatoč brojnim pozivima i ponudama uglednih opernih kuća u Hrvatskoj i u svijetu Ratomir Kliškić je ostao vjeran svom rodnom Gradu i njegovoj publici koja ga i danas nakon 35 godina rado sluša i gleda na splitskoj pozornici.
U sudbonosnim godinama Domovinskog rata Ratomir Kliškić je priredio bezbroj dobrotvornih koncerata u zemlji i inozemstvu.
Za umjetnički rad dodijeljena su mu najviša umjetnička priznanja ali i civilna odličja za njegov domoljubni doprinos Gradu i domovini Hrvatskoj.


Prof. dr. sc. ONESIN CVITAN –  za osobito uspješan znanstveno nastavni rad, te društveno i politički angažirani rad od osamostaljenja Republike Hrvatske pa do danas.
Prof. dr. sc. Onesin Cvitan rođen je 1939. godine u Tribunju kod Šibenika, a školovao se u Korčuli, Splitu i Zagrebu.. Poslijediplomski studij iz upravno – političkih znanosti završio je 1970. godine na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a 1977. godine je doktorirao na Pravnom fakultetu u Splitu.
Kao redoviti profesor u trajnom zvanju objavio je osamdesetak znanstvenih i stručnih priloga, vodio preko tridesetak istraživačkih projekata, predavao na domaćim i stranim sveučilištima, objavljivao znanstvene radove s područja uprave i upravljanja u domaćoj i stranoj periodici, a posebno su mu značajni radovi, objavljene knjige i monografije: Upravljanje gradom u razvoju, Uvod u upravu, Lokalna samouprava, Upravna organizacija i Upravno politički sustav RH ( knjiga u tisku ). Prof. dr. sc. Onesin Cvitan kao član i ekspert radi na nizu zadataka u okviru raznih državnih tijela. Osnivač je i pokretač mnogih studija upravnog smjera u Zadru, Dubrovniku, Šibeniku i dr. Dugogodišnji je voditelj Zavoda za upravu, predstojnik Upravne katedre, a bio je i dekan Pravnog fakulteta.
Od 1990. do 1997. godine bio je aktivno uključen u politički život Republike Hrvatske. Nakon provedenih demokratskih promjena postao je prvi pravno demokratski izabrani Gradonačelnik Grada Splita, 1991. godine obnašao je dužnost ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske u prvoj Vladi RH, bio je veleposlanik RH u Ukrajini i Makedoniji. Od prošle godine, nakon 43 godine izuzetno uspješnog znanstveno-nastavnog i društveno angažiranog rada, u zasluženoj je mirovini.

 


U kategoriji osobnih nagrada za 2009. godinu nagrađen je:


IVAN KLJAKOVIĆ GAŠPIĆ – za vrhunske športske rezultate i uspjehe u 2009. godini
Ivan Kljaković Gašpić je rođen 1984. godine u Splitu.

Jedrenjem se počeo baviti u djetinjstvu osvojivši prvu zlatnu medalju na Europskom prvenstvu kada mu je bilo samo 14 godina. Član je jedriličarskog kluba Zenta – Split. Jedan je od najtrofejnijih jedriličara u povijesti hrvatskog jedrenja koji je svojim rezultatima 2009. godinu okrunio medaljama: brončanom medaljom u klasi „Finn“ na svjetskom prvenstvu, zlatnom medaljom u klasi „Finn“ na Europskom prvenstvu i srebrnom medaljom u klasi „Finn“ na svjetskom kupu, čime je 2009. godine bio prvi u ukupnom poretku na svjetskoj rang ljestvici ISAF-a. Po izboru Hrvatskog olimpijskog odbora proglašen je najboljim sportašem za 2009. godinu, te najboljim sportašem Dalmacije od strane čitatelja „Slobodne Dalmacije“ i stručnog žirija. Ovaj vrhunski sportaš i apsolvent Ekonomskog fakulteta u Splitu svojim sportskim rezultatima i uzornim ponašanjem predstavljao je svoju Domovinu na najbolji mogući način, te je najbolji primjer i uzor mladim generacijama.

 


U kategoriji skupnih nagrada Grada Splita za 2009. godinu nagrađeni su:


FAKULTET ELEKTROTEHNIKE, STROJARSTVA I BRODOGRADNJE – za svekoliki doprinos u izobrazbi kadrova i visokokvalitetnih stručnjaka na području elektrotehnike, računarstva, strojarstva i brodogradnje, znanstveno istraživački, razvojni i stručni rad, čime je osigurao nužni kadrovski potencijal  i potporu za razvitak  gospodarstva u regiji.
FESB Split je jedan od najstarijih fakulteta u Splitu. Od svog osnutka 1960. godine do današnjih dana, kroz 50 godina razvitka, FESB se profilirao kao moderna visokoobrazovna i znanstvenoistraživačka ustanova kroz koju se obrazovalo 5900 visokokvalitetnih stručnjaka. Svojim djelovanjem FESB je omogućio ne samo Gradu Splitu nego i regiji da svojim vlastitim kadrovskim potencijalom pokrene i uspješno razvije proizvodne djelatnosti temeljene na visokim tehnologijama. Osim toga, kao jedan od suosnivača Sveučilišta u Splitu, FESB je pridonio razvitku Grada Splita u Sveučilišni centar regije.
Jedno od strateških opredjeljenja Fakulteta je suradnja s gospodarstvom, posebice s područja regije gdje Fakultet sudjeluje u izradi brojnih razvojnih i visokostručnih projekata, studija i elaborata. Dugogodišnja uspješna suradnja s najistaknutijim gospodarskim tvrtkama koje djeluju u našoj regiji rezultirala je i potpisivanjem čitavog niza sporazuma o suradnji s nizom ustanova, posebice sa Gradom Splitom i Županijom splitsko-dalmatinskom. U ovom trenutku znanstvenici FESB  voditelji su tridesetak znanstvenoistraživačkih projekata Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, nekoliko tehnologijskih i informacijskih projekata, gostujući su profesori i istraživači na brojnim međunarodnim sveučilištima i institutima.


PODVODNO ISTRAŽIVAČKI KLUB „MORNAR“ – za postignuća u ronilačkom športu, istraživanju podmorja, podmorskoj arheologiji, ekologiji i biologiji mora, obrazovanju i odgoju ronilaca i ronilačkih kadrova.
Podvodno istraživački klub „Mornar“ najstarija je amaterska ronilačka udruga na Jadranu. Počeci djelovanja sežu u daleku 1958. godinu, kada klub djeluje najprije kao sekcija pri Savezu izviđača Hrvatske pod nazivom „Frogmen“, a od 1960. godine djeluje samostalno kao udruga odnosno klub pod današnjim imenom.
Podvodno istraživački klub „Mornar“ je kao organizacija tehničke kulture, športa i kulture u Splitu i Hrvatskoj organizacijski, članstvom, stručnim vodstvom razvijao sve vidove podvodnih aktivnosti na korist mladih Splita, Dalmacije i Hrvatske. Pokretač je jedinstvenih programa koji ga svrstavaju u povijest razvoja sportskog i profesionalnog ronjenja, zaštiti i očuvanju povijesno-kulturnog i prirodnog blaga što ga kriju dubine Jadrana. U Domovinskom ratu od jeseni 1991. godine cjelokupno članstvo i sva materijalna sredstva kluba bili su kadrovski i logistički temelj stvaranja Hrvatske ratne mornarice. Dva člana kluba Janko Vlak i Branko Zemljarić, kao dragovoljci dali su život za slobodnu i samostalnu Hrvatsku.
U 2009. godini postignuća i aktivnosti nastavljaju plodni višegodišnji trend. U sportsko-organizacijskoj aktivnosti Mornar je bio organizator i domaćin 3 međunarodna prvenstva Hrvatske, članovi kluba osvojili su 5 pojedinačnih prvih mjesta i prvaci su države, 2 puta ekipni pobjednici prvenstva Hrvatske, te su osvojili drugo mjesto na svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah-dinamika. U istraživanju podmorja, pored dosad otkrivenih, prijavljenih i zaštićenih 15 hidroarheoloških nalaza, u 2009. godini otkriveno je, prijavljeno i zaštićeno novo antičko nalazište ( Brač – Sutivan, sarkofazi i brodolom ). U istraživanju biologije mora završen je projekt „Stanje morske cvjetnice“ na području Županije splitsko – dalmatinske , organizirane su 4 ekološke akcije sa 80 ronilaca.


UDRUGA VETERANA ZNG IV BRIGADE – za niz aktivnosti koje je ova udruga realizirala tijekom 2009. godine kao najbrojnija udruga proizišla iz Domovinskog rata, a koje aktivnosti se manifestiraju kroz veliku brigu i odgovornost za obitelji poginulih i umrlih suboraca, pa do niza društvenih, sportskih i kulturnih aktivnosti.
Udruga je osnovana 2007. godine s ciljem promicanja vrijednosti i uloge 4. gardijske brigade u stvaranju slobodne i nezavisne Republike Hrvatske, te podsjećanja na 194 poginula pripadnika koji su na oltar domovine položili svoje živote, 5 nestalih, 1600 ranjenih i stradalih, te svih pripadnika ove legendarne brigade koji su svojim sudjelovanjem u Domovinskom ratu utkali dio sebe u slobodu i samostalnost naše zemlje.  Od osnutka 2007. godine do danas  osnovane su 4 podružnice: u Vrgorcu, Metkoviću, Kninu i Zadru.
Udruga je u vrlo kratkom roku zahvaljujući angažiranju i naporu svojih članova postala prepoznatljiva kako zbog svojih ciljeva zbog kojih je osnovana tako i zbog uspješno realiziranih niza aktivnosti u društvenom, kulturnom i športskom životu našeg Grada.


ODJEL ZA TRANSFUZIJU KRVI  KBC – a Split – za nesebičnu požrtvovnost i profesionalizam medicinskog osoblja dana 24. srpnja 2009. godine kada je nakon tragedije koja se dogodila u Kaštelima u teškoj željezničkoj nesreći prikupljeno 350 doza krvi za spas unesrećenih osoba.
Odjel za transfuziju krvi osnovan je 1951. godine i dio  je velike obitelji Kliničkog bolničkog centra Split, specijaliziran za svakodnevno osiguranje krvi za građane Splita, Splitsko – dalmatinske županije i šire regije. Zajedničkim naporima djelatnika Hrvatskog crvenog križa, humanitarne Udruge dobrovoljnih darivatelja „Brodosplit“ i Odjela za transfuziju krvi godišnje se prikupi oko 13 000 doza krvi. Odjel za transfuziju krvi posebno je ponosan na svoju ulogu u Domovinskom ratu. Od samog početka agresije na Republiku Hrvatsku, Odjel je bez ikakvih ranijih iskustava preuzeo ulogu organizatora i koordinatora transfuzijske djelatnosti na području južne Hrvatske, a potom i južne Hercegovine, te je osigurao sav potreban kadar i krvne pripravke za transfuzijsko liječenje u ratnim uvjetima u sastavu mobilnih kirurških ekipa.
Na Odjelu radi sedam liječnika i 38 ostalih zdravstvenih djelatnika u adaptiranom ali skučenom prostoru od svega 100 m2. Dana 24. srpnja 2009. godine kada se desila teška željeznička nesreća u Kaštelima, u izvanrednim i otežanim uvjetima, u svega osam sati, djelatnici Odjela za transfuziju svojim stručnim, požrtvovnim i nesebičnim radom i zalaganjem, a uz veliku solidarnost naših sugrađana i požrtvovnost ostalih medicinskih djelatnika,  prikupili su 350 doza krvi za spas unesrećenih osoba.