2011

Javna priznanja 2011.

Dodjela nagrada za životno djelo, osobnih i skupnih nagrada Grada Splita za 2010. godinu


Komisija za dodjelu javnih priznanja Grada Splita na sjednici održanoj 28. ožujka 2011. godine donijela je odluku o dodjeli pet nagrada za životno djelo, tri osobne nagradu, te četiri skupne nagrade.

 


U kategoriji Nagrada za životno djelo u 2010. godini nagrađeni su:


ANTE VERZOTTI – za osebujan autorski rad i doprinos razvoju filma i fotografije.
Ante Verzotti je nedvojbeno jedno od najpoznatijih i najistaknutijih imena splitske fotografije. Za njim su desetljeća rada, brojne izložbe, izobrazba za filmskog snimatelja na praškoj Akademiji i fotografija kao stalna ljubav.
Rođen je  1942. godine u Splitu. Filmsko i televizijsko snimanje diplomirao je 1973. godine na Akademiji lijepih umjetnosti FAMU u Pragu, najprestižnijoj europskoj ustanovi takve vrste.
Fotografijom se bavi od 1958. godine i do danas je priredio 25 samostalnih izložbi, te je sudjelovao na oko 90-tak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu na kojima je dobio i zapažene nagrade.
Aktivni je član Foto – kluba Split od 1957. godine, od 1980. godine član je strukovnog udruženja ULUPUH, a od 1981. godine priznat mu je status samostalnog umjetnika.
Bio je službeni fotograf Mediteranskih igara u Splitu 1979. godine i Europskog prvenstva u plivanju i vodenim sportovima 1982. godine. Od 1979. do 1990. godine sustavno fotografski dokumentira sve programe i predstave HNK Split i Splitskog ljeta, a od 1992. godine stalno je zaposlen u „ Slobodnoj Dalmaciji „ gdje se kao urednik fotografije i fotoreporter intenzivnije bavi informativnom i reporterskom life fotografijom. Niz godina u istom dnevnom listu vodi kolumnu o fotografiji. Od 1992. godine član je i Društva novinara.
Paralelno s fotografijom zapažena je i njegova karijera filmskog snimatelja. Od 1959. godine član je Kino kluba Split. Članom društva filmskih radnika Hrvatske postaje 1975. godine. Samostalno je snimio, montirao i režirao 13 neprofesionalnih kratkometražnih filmova eksperimentalnog žanra. Titula Majstora neprofesionalnog filma dodijeljena mu je 1967. godine. Od 1965. godine sudjelovao je u realizaciji sedam profesionalnih dugometražnih filmova surađujući s istaknutim domaćim i inozemnim filmskim autorima. Za humanitarnu organizaciju UNESCO snimio je uvodni film dokumentarne TV serije o životu djece svijeta. Filmom o životu Nadie Comaneci, otvorene su Olimpijske igre u Los Angelesu 1984. godine.
Na Umjetničkoj akademiji u Splitu, od njezinog osnutka 1997. godine, profesor je kolegija fotografije, filmskog i TV snimanja. Od strane Hrvatskog foto saveza dodijeljeno mu je najviše počasno autorsko zvanje prvog reda Majstora fotografije, inače prvo takvo i za sada jedino dodijeljeno u Hrvatskoj.
Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.


Akademik NENAD CAMBJ – za osebujan znanstveni rad i doprinos u pronalaženju, očuvanju, proučavanju i prezentaciji hrvatske kulturne baštine.
Istaknuti  znanstvenik, arheolog, pisac i intelektualac akademik Nenad Cambj  rođen je 1937. godine u Splitu, gdje je završio osnovnu školu i klasičnu gimnaziju. Na Filozofskom fakultetu diplomirao je 1962. godine, na kojem je magistrirao i doktorirao. Na početku radnog vijeka radio je u Arheološkom muzeju u Splitu, na kojem je obnašao i dužnost ravnatelja muzeja u razdoblju od 1980 do 1982. godine.Od 1976. godine honorarni je docent, a od 1981. godine honorarni izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Zadru. 1982. godine prelazi na Filozofski fakultet u Zadru u zvanju izvanrednog profesora, a 1986. izabran je za redovnog profesora, gdje predaje predmete Klasična arheologija i Starokršćanska arheologija, do umirovljenja 2007. godine. Iste godine postaje profesor emeritus. I poslije umirovljenja vodi poslijediplomski doktorski studij „Arheologija istočne obale Jadrana“.
Od 1992. godine član je i suradnik HAZU, a od 16. svibnja 2002. godine izabran je za redovitog člana Razreda za društvene znanosti.
Član je Hrvatskog arheološkog društva, Centra za balkanološka ispitivanja Akademije znanosti i umjetnosti Republike BiH, dopisni član Njemačkog arheološkog instituta ( Berlin ), Pontificia Commissione di Archeologia Sacra ( Vatikan ), redovni član  Centro di studi per l archeologia dell Adriatico Ravena.
Bio je član Nacionalnog vijeća za znanost Ministarstva znanosti republike Hrvatske. Član je Nacionalnog vijeća za kulturna dobra Ministarstva kulture RH, te član Nacionalnog vijeća visokog obrazovanja. Dugogodišnji je član Književnog kruga Split, već niz godina i predsjednik navedene udruge.
Kao suradnik i voditelj sudjelovao je na brojnim kopnenim i podmorskim terenskim istraživanjima. Jedan je od pionira podmorske arheologije u Hrvatskoj. Veliki dio svog rada posvetio je proučavanju zavičajnih tema, osobito rodnog Splita i Dalmacije. Njegove znanstvene aktivnosti posebno su usmjerene klasičnoj arheologiji ( antička skulptura, religija i arhitektura ) i starokršćanskoj arheologiji     ( arhitektura, skulptura i sitna umjetnost ).
Objavio je 17 knjiga i oko 300 znanstvenih i stručnih radova, uz brojne recenzije i enciklopedijske jedinice u domaćim i svjetskim enciklopedijama, te novinske članke. Uredio je veći broj časopisa i zbornika, organizirao niz znanstvenih skupova.
Dobitnik je više uglednih nagrada i priznanja. Odlikovan je redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.


SREĆKO VIDAKOVIĆ – za poseban doprinos pedagoško – športskom radu s djecom i mladima i razvoju omladinskog športa.
Srećko Vidaković rođen je 1922. godine. Umirovljeni je profesor povijesti i zemljopisa.
Kao nogometaš amater nastupao je za različite klubove: „ELEKTRO IZOLATER“, „MILICIONER“ RNK SPLIT i NK DALMATINAC.
Sportski volonter i veliki zaljubljenik u nogomet šjor „Srićo“ kako ga svi zovu, imao je posebnu ulogu u Hajduku i iznimno je važna osoba u povijesti kluba. Cijeli svoj radni vijek posvetio je pedagoškom radu s djecom u HNK „Hajduk“ i NK „Dalmatinac“, brinući se o školovanju generacija igrača. Kao suradnik Hajdukove omladinske škole vodio je naročitu brigu da Hajdukovi mladi igrači uz nogometno znanje steknu i formalno obrazovanje, odnosno završe škole koje pohađaju. Dobitnik je nagrade SOFKE u bivšoj državi, priznanja UEFE, te NSH. Kao predsjednik „Dalmatinca“, kluba koji je prvi u hrvatskoj otvorio škole nogometa, djeluje i danas.


EDO PEZZI – za osebujan doprinos športskom novinarstvu kroz 50 godina  uspješnog rada.
Rođen je u Splitu 1941. godine. Svoju uspješnu karijeru započeo je s fotografskim aparatom na igralištu pored „Plinare“, a kasnije će zapravo cijeli radni vijek biti vezan uz športske terene, osobito uz HNK „Hajduk“. Sa 19 godina,  nakon završene gimnazije, a na poziv tadašnjeg glavnog urednika Sibe Kvesića,  zapošljava se u „Slobodnoj Dalmaciji“ kao novinar i kao dio mladog novinarskog tima koji je donio uzlet dnevnom listu od nekoliko tisuća primjeraka do 40-tak tisuća primjeraka dnevno. Karijeru nastavlja kao novinar na Radio Splitu sve do 2007. godine kada odlazi u mirovinu. I nakon umirovljenja honorarno surađuje sa svojom matičnom kućom. Kao radijski reporter objavio je više od 2500 prijenosa po čemu je apsolutni rekorder u povijesti hrvatskog radijskog novinarstva. Prvi je uveo na radio valovima prijenos košarkaških i vaterpolo utakmica.
Kroz 50 godina rada Edo Pezzi je nesumnjivo dao veliki doprinos u afirmaciji radio novinarstva na području grada Splita, a zatim i na području cijele države. Dobitnik je više nagrada i priznanja: Red Danice s likom Franje Bučara ( 1995 ), Nagrada za životno djelo Olimpijskog odbora hrvatske „Matija Ljubek“ ( 2002. ), Nagrade za životno djelo Zbora sportskih novinara Hrvatske ( 2006. ), Nagrade za životno djelo NK Hajduk ( 2003. ) i dr.


MILE SKRAČIĆ – za specifičan i osebujan likovni izraz, te pedagoški i slikarski doprinos.
Mile Skračić rodio se u Murteru 1933. godine. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti i Pedagošku akademiju u Splitu, a potom Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Šime Perića. Radio je kao profesor slikarstva i crtanja na Odsjeku za likovni odgoj i likovne umjetnosti Filozofskog fakulteta. Umirovljen je 1995. godine.
Aktivno sudjeluje u likovnom životu grada Splita već pedeset godina i za to vrijeme je stvorio umjetnički opus koji likovna kritika percipira kao važnu dionicu kako splitskog, tako i hrvatskog slikarstva. Radeći kao profesor slikarstva i crtanja na Odsjeku za likovni odgoj i likovne umjetnosti Filozofskog fakulteta, a potom Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, odgojio je brojne generacije splitskih umjetnika, nastavnika, likovnih kritičara  i restauratora.
Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Priredio je preko 75 samostalnih izložbi od kojih prvu veću treba spomenuti izložbu u Muzeju Grada Splita davne 1965. godine.
Djela mu se nalaze u brojnim muzejima i privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu. Autor je brojnih likovnih projekata, dekoracija, vitraja, mozaika, zidnih i pokretnih slika u javnim prostorima i crkvama.
Za svoj rad više je puta nagrađivan.

 


U kategoriji osobnih nagrada za 2010. godinu nagrađeni su:


NENAD GAĆINA – za doprinos poboljšanju kvalitete života i društvene brige za osobe s invaliditetom.
Nenad Gaćina rođen je 1954. godine u Splitu. Aktivni je član i predsjednik Splitsko dalmatinske udruge spinalno ozlijeđenih osoba. Više od 30 godina Nenad Gaćina živi s teškom ozljedom kralježnice, suočen s problemima koje invalidne osobe imaju u svakodnevnom životu. Upravo zbog toga posebno je zapažena njegova ustrajnost i nesebičan trud koji ulaže u poticanju i pružanju pomoći invalidnim osobama i njihovim obiteljima radi poboljšanja kvalitete života i društvene brige, skrbi i zaštite interesa posebno spinalno ozlijeđenih, te poticanju samosvijesti i društvene, gospodarske, kulturne i ostale afirmacije osoba s invaliditetom. Nenad Gaćina sudjeluje u radu i drugih udruga osoba s invaliditetom, jedan je od osnivača Plivačkog kluba „Cipal“. Jedan je od  inicijatora nacionalnog programa  „osobnog asistenta“ kojim se uz potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti najtežim invalidima od 18 do 65 godina starosti  dodjeljuje pomoć asistenta čime se istima omogućava lakše življenje i rad.Aktivni je sudionik projekta „Monocikl 2010“ koji je realiziran u suradnji  s udrugom UPIT Osječko – baranjske županije. Riječ je o posebno prilagođenoj verziji invalidskog pomagala koje se pokreče ručnim pedalama, služi za brže pokretanje samih kolica, a ima i terapeutsku svrhu podizanja psihofizičke kondicije i revitalizacije.


ALMIRA OSMANOVIĆ – za ukupan doprinos splitskom baletnom ansamblu i uspjele baletne predstave na domaćoj i međunarodnoj sceni.
Svoju umjetničku karijeru baletne plesačice Almira Osmanović započela je u Zagrebu gdje je učinila prve baletne pokrete kod prof. Silvije Hercigonje, a usavršavala se u Akademskoj koreografskoj školi „Agripina Vaganova“ u Petrogradu kod Ljudmile Safranove gdje je i diplomirala. Stalnom članicom Baleta HNK Zagreb postala je 1977. godine, a solisticom 1979. godine. Nakon povratka iz Petrograda, postaje prvakinja Baleta HNK u Zagrebu, pleše vodeće uloge u svim baletima klasičnog, modernog i nacionalnog repertoara, te stječe titulu nacionalne prvakinje.
Pored velike umjetničke karijere, obnašala je i dužnost ravnateljice baleta HNK u Zagrebu od 1994. do 2002. godine. Nakon toga prihvatila se dužnosti ravnateljice Baleta HNK u Splitu Tijekom devet godina voditeljstva sa splitskim baletom oživljava splitsku baletnu scenu i vraća klasični balet na pozornicu splitskog HNK. Pod njezinim stručnim vođenjem Balet splitskog HNK uzdigla je na razinu najuspješnijih baletnih ansambla u Hrvatskoj. Osim po Hrvatskoj, sa splitskim baletom organizirala je izuzetno uspjela gostovanja u mnogim europskim državama. Svi premijerni baletni naslovi iznimno su pozitivno recenzirani od strane struke i s odobravanjem dočekivani od publike. U 2010. godini balet HNK pod uspješnim vodstvom Almire Osmanović, izveo je posebno uspjele baletne predstave Dodir i Giselle, te ostvario uspjelu turneju u Italiji.


Prof. dr. sc. JAKOV DULČIĆ –za znanstvene radove i projekte na području ihtiologije i ribarstvene biologije.
Prof. dr. sc. Jakov Dulčić, zaposlen je kao znanstveni savjetnik u Institutu za oceanografiju i ribarstvo. Sudionik je i voditelj niza domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata. Objavio je objavio preko 200 znanstvenih radova. Jedan je od vodećih svjetskih znanstvenika u području biologije i ekologije riba, jedan od vodećih stručnjaka na Mediteranu i u Europi u području invazivne biologije. Glavni je i odgovorni urednik hrvatskog znanstvenog časopisa Acta Adriatica od 2007. godine, te je upravo u vrijeme njegovog mandata i rada taj časopis dospio u gotovo sve svjetske relevantne baze časopisa. U 2010. godini koautor je znanstveno stručnog djela „Nove ribe Jadrana i Mediterana“ koje je značajno znanstveno djelo u području ihtiološkie znanosti u Hrvatskoj i šire.Knjiga ima i svoju stručnu i obrazovnu vrijednost i biti će od pomoći ribarstvenim stručnjacima na terenu i inspekcijskim službama u determinaciji ihtiološkog materijala s kojim se susreću.
Prof. dr. sc. jakov Dulčić je duži niz godina jedan od najplodonosnijih znanstvenika iz područja biologije. Neizmjeran je njegov doprinos razvoju hrvatske zoologije, posebice ihtiologije, te ribarstvene biologije, a time i očuvanju živih bogatstava našeg Jadrana.

 


U kategoriji skupnih nagrada za 2010. godinu nagrađeni su:


ROTARY KLUB SPLIT -  za velikodušnost i nesebičnost u realizaciji humanitarnih akcija za poboljšanje kvalitete života osoba s posebnim potrebama.
Osnovan je prije 80 godina kao udruženje osoba iz stručnog i poslovnog života koje se posvećuju humanim ciljevima, cijene i promiču visoka etička načela u poslovnom i privatnom životu, te šire dobru volju i razumijevanje u svijetu. Splitski su rotarijanci svoj klub obnovili 1993. godine i od tada traje njihov neprekinuti nesebičan i humanitarni rad. Nizom svojih humanitarnih akcija olakšali su i usrećili život onima kojima je pomoć prijeko potrebna.
U 2010. godini nastavljeno je djelovanje Rotary kluba Split u pružanju pomoći Udruzi roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu sa posebnim potrebama „Anđeli“ i ostvarenju sna svih njenih članova i korisnika. Naime nakon što je Grad Zagreb udruzi „Anđeli“ dodijelio na korištenje stan u Zagrebu za potrebe smještaja roditelja i članova obitelji za vrijeme liječenja njihove djece, nesebičnom pomoći Rotary kluba Split prikupljena su sredstva za opremanje i uređenje tog prostora. Na taj način omogućeno je liječenje djece u zagrebačkim bolničkim centrima, a što je znatno pomoglo obiteljima u smanjenju ionako velikih troškova.
Isto tako, u 2010. godini članovi Rotary klub Split svojim angažmanom i velikim zalaganjem značajno su doprinijeli poboljšanju kvalitete življenja korisnika Centra za rehabilitaciju „Samaritanac“ Split, kroz akciju „Budi dobar budi Samaritanac, čini dobro budi Rotarijanac“. Akcija je provedena u suradnji sa hrvatskim akademskim umjetnicima. 


KLUB DOBROVOLJNIH DARIVATELJA KRVI „BRODOSPLIT“ – za darovanih 949 litara najdragocjenije tekućine tijekom 2010. godine.
Klub dobrovoljnih darivatelja krvi „Brodosplit“ osnovan je davne 1970. godine unutar splitskog „Brodogradilišta“ za potrebe darivanja krvi radnicima i njihovim obiteljima. Rastom broja članova povećava se i broj darovanih doza, pa dio krvi ostaje u KBC za potrebe normalnog funkcioniranja bolnice. Tijekom Domovinskog rata članovi kluba osiguravali su velike doze krvi za stradalnike rata, ali i za ostale pacijente splitske bolnice. 
Samo jedno darivanje krvi tijekom godine, tradicionalni je slogan članova kluba kojim redovito pozivaju sve potencijalne darivatelje da im se pridruže.
U 2010. godini, u godini obilježavanja vrijednih 40 godina davalaštva,  članovi kluba su darovali rekordnih 2109 doza krvi odnosno 949 litara te dragocijene i za život važne tekućine.


ZVJEZDANO SELO MOSOR -   za uspješne programe edukacije novih naraštaja astronoma, te poticanje kreativnog stvaralaštva mladih.
Udruga svojim djelovanjem okuplja djecu predškolskog uzrasta, učenike osnovnih i srednjih škola, studente i građane i to svojim programima male škole astronomije, zimskih, proljetnih i ljetnih škola tehničkih aktivnosti, škola u prirodi, raznih radionica s područja tehničke kulture, te stručnih i znanstvenih predavanja, seminara i promatranja. Udruga značajno i zapaženo sudjeluje u razvoju odgoja i obrazovanja djece i mladeži, te obrazovanja odraslih. Udruga ima 180 članova, od kojih je polovica mlađa od 18 godina. Tijekom 2010. godine zapažene su različite uspješne aktivnosti udruge i realizacija niza programa posvećenih poboljšavanju kvalitete življenja u Gradu Splitu od kojih treba posebno istaknuti: program škole u prirodi, zimska, proljetna i tri ljetne škola tehničkih aktivnosti, održavanje kulturno – astronomske manifestacije „Noć pod zvjezdama“i dr. Raznovrsnim i uspjelim programima ostvareni su zapaženi rezultati u edukaciji novih naraštaja astronoma, sprječavanje asocijalnih i ovisničkih ponašanja, te poticanja kreativnog stvaralaštva mladih.


HRVATSKI NOGOMETNI KLUB „HAJDUK“ - za športske rezultate i omasovljenje nogometne škole čime je osigurana opstojnost kluba i  neprekinuti stogodišnji  kontinuitet.
HNK „Hajduk“ službeno je osnovan 13. veljače 1911. godine odobrenjem Carskog namjesništva u Zadru, a na inicijativu četvorice praških studenata, uz pomoć Vladimira Šore i profesora Josipa Barača koji je klubu nadjenuo ime Hajduk, ime koje ponosno nosi do današnjih dana.
Od svog osnutka do danas HNK „Hajduk“ postao je društvena veličina i nacionalni simbol. U svojoj stogodišnjoj povijesti bio je osvajač brojnih športskih trofeja: osamnaest puta je bio državni prvak, četrnaest puta je osvojio nacionalni Kup, pet puta Superkup i dva puta državno dvoransko prvenstvo. Na međunarodnoj sceni je igrao važnu ulogu u Ligi prvaka, Kupu pobjednika kupova i Kupu UEFA. Hajdukovi igrači osvajači su jedanaest olimpijskih medalja.
Naravno, bilo je tu padova i uspona, uspjeha i neuspjeha, no unatoč tome klub je osigurao svoju opstojnost i neprekinuti stogodišnji kontinuitet. U 2010. godini HNK „Hajduk“ osvojio je Kup RH i stekao pravo kvalifikacija za nastupe u Europi što je veliko postignuće nakon višegodišnjeg izbivanja iz europskih natjecanja. Navedeni uspjesi rezultirali su omasovljenjem Hajdukove nogometne škole, čime su stvoreni preduvjeti za nastavak uspješnog djelovanja splitskog kluba.