2014

Javna priznanja 2014.

Dodjela nagrada za životno djelo, osobnih i skupnih nagrada Grada Splita za 2013. godinu


Komisija za dodjelu javnih priznanja Grada Splita na sjednici održanoj 08. travnja 2014. godine donijela je Odluku o dodjeli dvije nagrade za životno djelo, dvije osobne nagrade, te tri skupne nagrade.

 

 U kategoriji Nagrada za životno djelo u 2013. godini nagrađeni su:

JOVICA ŠKARO  –  za izniman doprinos na području umjetničkog, glazbenog, stručnog i pedagoškog stvaralaštva i rada s djecom i mladima kroz njegovanje svijesti o kulturnom nasljeđu i njihovih kreativnih vrijednosti Jovica Škaro, muzičar, aranžer, skladatelj i prozni spisatelj, rođen je 1947. godine u Splitu.

Glazbom se bavi od djetinjstva, počevši 1954. godine kao član orkestra ŽKUD „Filip Dević“.
Njegovo zanimanje za glazbu nastavlja se i u srednjoj školi gdje nastupa kao član raznih sastava, a  kasnije se afirmira kao skladatelj zabavne glazbe, glazbenih domoljubnih pjesama, sakralnih melodija, te kod obrade dalmatinskih narodnih melodija, vokalnih i instrumentalnih.
Svoje prve pjesme objavljuje početkom 70-tih u časopisu „Vidik“, „Mogućnost“, te u zbirkama „Rast“, „Mi mladi“, „Vrijeme nas“,a neke su mu uvrštene i u „Čakavsko pjesništvo XX stoljeća – Antologija. Samostalno je objavio zbirke „“Pjesme“,  „12 ljubavnih“, „Muru“, i „Kako si more“, te više od sto naslova, notnih uradaka za djecu i mlade u edicijama“Najljepše dječje pjesme“, te velik broj drugih izdanja na vinil pločama i CD zapisima.
Njegova najveća životna ljubav su djeca, a njegovo životno djelo je dugogodišnji rad i suradnja s djecom i mladima posebno sa dječjim zborom „Srdelice“ čiji je umjetnički voditelj i skladatelj. Više od tri i pol desetljeća okuplja djecu i mlade Splita i okolnih mjesta u zbornom  pjevanju, glazbenim i literarnim grupama i radionicama. Pored „Srdelica“ najbrojnijeg dječjeg zbora u Dalmaciji koji okuplja  djecu od četiri do četrnaest godina treba spomenuti ansambl „Djevojke s Cetine“pjevačku skupinu mladih djevojaka iz Trilja, dječji zbor „Kalandruni“ iz Drniša, dječji zbor Kostanje, te dječji zbor „Prognanici“. U teškim vremenima Domovinskog rata, malim prognanicima, djeci prekinutog djetinjstva i otrgnutoj iz sigurnosti svojih domova, vratio je osmijeh na lice, te učinio da kroz pjesmu i druženje lakše prebrode strahote i stradanja u Domovinskom ratu. Godine 1991. godine pokreće „Mali Split“, prvi dječji festival dječje glazbe u Hrvatskoj.
Napisao je veliki broj dječjih skladbi u izvođenju malih pjevača, solista i zborova,  zabavnih pjesama. Autor je skladateljskih rukopisa za kazališne dječje predstave, glazbe za dokumentarne filmove, mjuzikla „Diokles“, „Marko Polo“ „Mila Gojsalić“,  „Božica priča“, kantata „Cvijetu Jasenovca“ i „Triljski misali“, te glazbeno poetskih recitala i dr.
Pjesmom, skladbom i proznim zapisima obogatio je i sačuvao vrijeme dalmatinskog podneblja, kamenih kuća, bunara, malih kala, skalina, mora, gajeta i života u voljenim zidinama dioklecijanovog grada. Tu ljubav prema pjesmi, Domovini, baštini i čovjeku  prenio je na generacije djece i mladih, poticao ih u razvijanju njihovih kreativnih vrijednosti, te učinio njihovo djetinjstvo i odrastanje raspjevanim.  
Redovni je član Društva skladatelja Hrvatske od 1972. godine i član hrvatskog društva dramskih umjetnika Hrvatske, te dobitnik mnogih nagrada i priznanja


Mr. sc. DUŠKO KRSTULOVIĆ -  za izvanredan  doprinos razvoju splitskog veslačkog sporta i zasluge za postizanje vrhunskih rezultata splitskih veslača

Duško Krstulović, rođen je 1940. godine u Splitu, gdje je završio Klasičnu gimnaziju. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1966. godine, a potom i magistrirao 1981. godine smjer marketing. U svojoj bogatoj radnoj karijeri obnašao je razne visoke dužnosti u bivšoj državi. Bio je član izvršnog vijeća Skupštine općine Split,  predsjednik tadašnjeg Komiteta za pomorstvo, sekretar za privredu Skupštine općine Split, te pomoćnik saveznog sekretara za pomorstvo. U novoj Hrvatskoj državi, od 1991. godine bio je savjetnik ministra u Ministarstvu pomorstva RH.
Od 1995. do 2006. godine Duško Krstulović odgojio je generacije studenata kao predavač na Pomorskom fakultetu u Splitu i stručnom studiju Ekonomskog fakulteta u Splitu.
Više od 65 godina, Duško Krstulović posvećen je veslačkom sportu i klubu „Gusar“, od 1949. godine do danas. Te daleke godine sudjelovao je na prvenstvu države u Bledu kao kormilar, bio je veslač svih uzrasnih kategorija u klubu, član uprave i dugogodišnji predsjednik kluba od 1999. do 2010. godine. Dolaskom Duška Krstulovića  na čelno mjesto u klubu, započinje obnova srušenog objekta kluba, a klub započinje svoje najuspješnije rezultatsko razdoblje. U tom vremenskom razdoblju veslači Gusara osvojili su 22 državna seniorska prvenstva, 3 svjetska kupa, 4 svjetske, 2 olimpijske medalje, te 2 čuvene Henley regate u Londonu.
Uz dugogodišnji rad u svom matičnom klubu „Gusar“ Split, Duško Krstulović je obavljao i razne druge sportske dužnosti: predsjednik Veslačkog saveza Dalmacije, zamjenik predsjednika SOFK-e, inicirao je i bio predsjednik Organizacijskog odbora Transjadranske jedriličarske regate Pescara – Split, , član Izvršnog odbora Hrvatskog veslačkog saveza, predsjednik Nadzornog odbora Splitskog saveza sportova, član Nadzornog odbora Hrvatskog olimpijskog odbora dva mandata. Na MIS-u, najvećoj sportskoj manifestaciji održanoj u Splitu obnašao je dužnost Predsjednika komisije za promet Izvršnog komiteta MIS-a. Bio je glavni koordinator pri izgradnji tri najvažnija infrastrukturna objekta u Splitu: usjeka željezničke pruge, tunela kroz Marjan i trajektne luke s izgradnjom putničkog terminala.   Povodom 30 godišnjice MIS-a 2009. godine dobio je priznanje Splitskog saveza sportova za doprinos uspješnoj realizaciji igara.
Dobitnik je 2010. godine nagrade HOO „Matija Ljubek“ za osobit doprinos razvoju hrvatskog sporta, te 2008. godine trofeja „Fabjan Kaliterna“, najviše splitske sportske nagrade.
Duško Krstulović dao je doprinos ne samo sportskom nego i gospodarskom životu našega Grada, a ljubav prema Gusaru i predani dugogodišnji rad učinili su ga najtrofejnijim i najuspješnijim predsjednikom u bogatoj povijesti veslačkog kluba „Gusar“.

 


U kategoriji osobne nagrade u 2013. godini nagrađeni su:

Časna sestra EMA DAMJANOVIĆ – za osobit doprinos promicanju skrbi, za ljubav, odricanje i radost koju daruje najpotrebnijima
Ema Damjanović, rođena je 1950. godine u mjestu Strupniću, BiH. Po zanimanju je medicinska sestra i članica zajednice Školskih sestara franjevki na Lovretu u Splitu. Od 1985. do 1995. godine radila je u Domu za starije i nemoćne osobe Lovret, a od 1995. godine aktivno je uključena u osnivanje izvaninstitucionalne službe - Pomoć i njega u kući kao osnovne djelatnosti Doma Lovret.          Kroz dvadesetak godina rada Službe, sestra Ema je svojim idejama i srcem pozorno pratila i sudjelovala u kreiranju nastanka i razvoja Službe, čija je voditeljica od njenog osnutka do danas.
U pružanju pomoći najpotrebnijima u našem gradu, starijima, bolesnima, nemoćnim i napuštenima posvetila je sve svoje vrijeme, pažnju i ljubav. Ona je uvijek tamo, na mjestu gdje je najteže i koje bi čovjek najradije zaobišao. Sestra Ema je sa svojim suradnicima, svojim velikim duhom, otvorenim srcem i ljubavlju prema čovjeku, pokrenula energiju suradnje i dobre volje svih institucija u pružanju pomoći potrebnim sugrađanima, a time i razvoju socijalne skrbi i promicanja brige o malom čovjeku u nevolji.
U 2013. godine sestra Ema i njeni suradnici pružili su različite oblike njege za 540 korisnika i 17.354 sati njege, te omogućili  1.031. korisniku 30.833 obroka ručka.


FRANO MISSIA-  za uspješnu monografsku izložbu u Staroj gradskoj vijećnici i postignuća na području likovnih djelatnosti

Frano Missia, rođen je u Splitu prije devet desetljeća. Diplomirao je strojarstvo u Zagrebu. Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća odlazi u Pariz, a potom u New York gdje završava studij na Odjelu za umjetnost Sveučilišta grada New Yorka. Doktorirao je s temom pedagogije slikarstva, te dvadesetak godina predavao kao honorarni profesor na Columbia University.
Skroman, samozatajan, nemirnog umjetničkog duha, Frano Missia je umjetnik koji je neraskidivim osjećajima i mislima vezan za svoj rodni grad.
Prošle godine priredio je monografsku izložbu svog životnog stvaralaštva. U Staroj gradskoj vijećnici gdje je izložba održana, izložio je 75 slika nastalih u razdoblju od pedeset i pet godina njegovog stvaralašta, od 1955. – 2013. godine.
Slikarstvo je za Franu Missia, kako je i sam  jednom kazao, bilo i ostalo predmetom duše. Većina je slikarevih tema inspirirana Splitom i sve što je naslikao posvećeno je Splitu. Missia je ne samo najstariji aktivni splitski umjetnik već i jedan od ponajboljih njegovih promotora u svijetu koji je dao specifičan prilog hrvatskoj umjetnosti druge polovine 20. stoljeća.

 


U kategoriji skupnih nagrada u 2013. godini, nagrađeni su:


UDRUGA „CIPAL“ – ZA OSOBE S INVALIDITETOM – za niz aktivnosti u poticanju socijalizacije osoba s invaliditetom, te uspješne rezultate članova kluba na državnim i međunarodnim natjecanjima u plivanju

Plivački klub „Cipal“ djeluje na području grada Splita od studenog 2006. godine. Okuplja osobe sa svim oblicima tjelesnog invaliditeta. Plivači kluba „Cipal“ iznimno su uspješni. Sedam plivača i plivačica su u 2013. godini prvaci Hrvatske u svojim kategorijama. Tri plivača su državni reprezentativci, te ujedno paraolimpijski kandidati kategorizirani od strane Hrvatskog paraolimpijskog odbora kao sportaši prve kategorije. Osim na državnim natjecanjima, zapaženi su i dobri rezultati na međunarodnim natjecanjima. U kolovozu 2013. godine, na svjetskom prvenstvu u plivanju u Montrealu, plivač ovog kluba osvojio je 5. mjesto na 100 m leđno. Klub zajedno sa paraolimpijskim odborom i uz potporu Grada Splita, od 2012. godine, organizira međunarodno otvoreno prvenstvo Hrvatske u plivanju za osobe s invaliditetom. Prošle godine na natjecanju uz 14 klubova iz Hrvatske  sudjelovali su i predstavnici 5 stranih zemalja  i oko 120 učesnika plivača. Uz ovako dobre sportske rezultate, značaj kluba je tim veći jer se kroz sport i druženje razvija samopouzdanje osoba s invaliditetom, a posebno senzibilitet šire društvene zajednice i uključivanje invalidnih osoba u sve segmente života.


ZBOR MLADIH I KOMORNI ORKESTAR ŽUPE GOSPE OD ZDRAVLJA – za uspješno djelovanje na području zbornog pjevanja

Zbor mladih Župe Gospe od zdravlja kontinuirano djeluje od 1994. godine pod vodstvom uglednog skladatelja, glazbenog pedagoga i dirigenta fra Stipice Grgata i uz pomoć sestre Zorislave Radić, okupljajući mlade grada i okolice oko sakralne glazbe. U 20 godina svog djelovanja u radu Zbora sudjelovalo je nekoliko stotina mladih koji su tako stjecali nova glazbena znanja i neprocjenjiva iskustva. Zbor danas broji oko devedeset članova. Uz redovito muziciranje u liturgijskim slavljima, Zbor uz komorni orkestar svake godine priređuje nekoliko svečanih koncerata, te sudjeluje u Danima duhovne glazbe Cro patria, i raznim drugim kulturnim priredbama u zemlji i inozemstvu. Posebno treba istaknuti njihove koncerte i duhovne skladbe većih dimenzija za soliste i orkestar, s kojima popunjavaju najslabije zastupljen repertoarni glazbeni prostor u kulturnim događanjima grada. Tako su i 2013. godine praizveli kantatu Smrt sv. Franje, skladatelja akademika Anđelka Klobučara, prigodom 800 – te obljetnice osnutka franjevačkog reda.


UDRUGA TURISTIČKIH VODIČA – za niz akcija u prezentaciji kulturne baštine i edukaciji građana o zaštiti i očuvanju kulturnog blaga našeg Grada

Udruga turističkih vodiča Split djeluje u Gradu Splitu od 1958. godine. Već nekoliko godina, a tako i prošle 2013. godine, udruga je organizirala čitav niz akcija besplatnog vođenja građana i splitskih osnovaca u akciji „Dioklecijanova škrinjica“. Posebno je bilo uspješno sudjelovanje u Noći muzeja kada su članovi udruge besplatno vodili brojne građane kroz Dioklecijanove podrume.
Udruga turističkih vodiča Split jedna je od rijetkih udruga u našoj zemlji čija akcija besplatnog vodstva ili „mukte po palači“ traje tri mjeseca zimskog perioda. U akciji „Dioklecijanova škrinjica“ ukupno je sudjelovalo 77 grupa iz 27 splitskih osnovnih škola  i 1700 učenika trećih razreda.
Ovim hvale vrijednim akcijama  vodiči Udruge na direktan način prezentiraju kulturnu baštinu našega grada i educiraju građane, a posebno djecu kako sačuvati najveću vrijednost koju grad ima. U očima naših posjetitelja turistički vodiči predstavljaju naš grad i na najbolji mogući način prezentiraju našu baštinu, te su uz ostale sudionike, važan i ključan element prošlogodišnjeg turističkog uspjeha Splita.